Hlavní obsah

I přes zákazy trhů se v Praze najdou kouzelná místa s vánoční atmosférou a svařeným vínem

Kristýna Léblová, Novinky, KIristýna Léblová, Anežka Zemenová
Praha

Přestože před více než týdnem vláda zakázala vánoční trhy, i tak se v hlavním městě najdou místa, kde si můžete nejen dát legálně svařené víno nebo grog, ale navíc se budete cítit jako ve vánoční pohádce.

I přes zákazy trhů se v Praze najdou kouzelná místa s vánoční atmosférou a svařeným vínemVideo: Novinky

 
Článek

Například na Václavském náměstí pod koněm trhy stále fungují. Jen se převedly na takzvané farmářské trhy. Prodává se zde jak jídlo a pití, tak i vánoční zboží. Už několik let jsou totiž pořádané jako kulturní akce – a na ty se vládní nařízení nevztahuje.

„Jsou zde výrobky mentálně postižených dětí i dospělých. Vše je to organizováno v rámci stávajících opatření vlády,“ uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Vánoční trhy v centru Prahy vesele pokračují

Ekonomika

Pohádka na Andělu

Manifesto Market na pražském Andělu se celý zahalil do světýlek a návštěvníky vítá s otevřenou náručí. „Působíme jako restaurace, je tu několik restaurací se svými šéfkuchaři, máme bar, jsme zastřešení, takže nejsme trh, ale restaurace,“ řekla Novinkám projektová manažerka Lisa Ljubčič s tím, že zde každý prodejce kontroluje bezinfekčnost, obsluha nosí respirátory a na každém rohu je k dispozici dezinfekce.

Foto: Novinky

Lidé jsou rádi, že si někam mohou zajít na svařené víno.

„Snažili jsme se zde navodit vánoční atmosféru, dekorace dělala naše architektka Sara Gómez. Máme zde vánoční stromeček, který si zde zákazník může zakoupit i domů, máme vynikající svařené víno i jiné koktejly,“ říká manažerka.

„My jsme rádi, že to tu je, dnes není tolik možností, kde si tu vánoční atmosféru vychutnat, tak doufáme, že to tu vydrží,“ řekl Novinkám jeden ze zákazníků.

Výhled na Prahu

Dalším z krásných míst je Střecha Lucerny u Václavského náměstí. Nejenže zde máte nádherný výhled na Hradčany, ale také zde najdete doslova malý les a živý betlém.

„Tady se člověk ocitne jako úplně v jiném světě, v lese. Máme tu akvárko s kapry, máme živý betlém s ovcí, prasátky, králíčky a postavami z Betlému,“ ukazuje provozovatel Střechy Lucerny Ondřej Kobza s tím, že chtěl, aby se zde lidé cítili jako v imaginárním světě.

Foto: archiv Střecha Lucerny, Novinky

Střecha Lucerny nabízí dechberoucí výhled.

Je zde sto stromků a vánoční výzdoba. Navíc je rozsvícená celá Praha, což dotváří opravdu magickou atmosféru. Podle Kobzy střecha není trh, ale spíše taková zřícenina. Prý se zde lidé nesrocují a v jeden moment je zde maximálně padesát lidí. I zde si můžete dát svařák nebo grog.

Reklama

Výběr článků

Načítám