Hlavní obsah

Hurikán vyvrhl z moře záhadné stvoření, biologové se na určení druhu shodli

Hurikán Harvey donutil mnohé obyvatele Texasu k evakuaci a napáchal obrovské škody. Nyní se však zdá, že nestrádá pouze lidský druh, ale také tvorové z hlubin moře. Preeti Desaiová totiž minulý týden na pláži nalezla hrůzu nahánějící stvoření, které nikdy předtím neviděla. Podle biologů se pravděpodobně jedná o hadaře zubatkového.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotka.

Článek

Preeti Desaiová z neziskové organizace National Audobon Society narazila na podivné stvoření na jedné z pláží v Texas City. „Absolutně jsem to nečekala. Není to něco, co byste na pláži nalezli každý den. Hned mě napadlo, že se asi jedná o tvora z hlubin moře, kterého voda vyplavila na břeh,“ řekla pro server BBC.

Tvor, který neměl oči a oplýval velkými ostrými zuby, byl už zjevně po smrti. Protože Desaiová neměla nejmenší tušení, o jaký druh živočicha se jedná, vyfotila ho a fotky umístila na sociální sítě. „Tak jo, biologové, co je k čertu tohle?“ napsala k příspěvku na Twitteru.

Několik biologů, kteří jí dokázali odpovědět, se skutečně našlo. Podle doktora Kenetha Tighea z washingtonského přírodovědného muzea by se mohlo jednat o hadaře zubatkového (aplatophis chauliodus). To je ryba vyskytující se v oblastech Mexického zálivu a západního Atlantiku. Obvykle prý obývá hloubky od 30 do 90 metrů, čas od času však zavítá i k mělkým břehům.

Ať už se jedná skutečně o hadaře zubatkového či jiného živočicha, jeho vyvržení z vod má pravděpodobně na svědomí hurikán Harvey, který v Texasu doprovázel silný vítr a rozsáhlé záplavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám