Hlavní obsah

Horolezec si sám v nouzi amputoval ruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOAB

Nezvyklou dávku odvahy a otrlosti projevil coloradský horolezec, který si zachránil život tím, že si sám amputoval paži. Tu měl pět dní uvězněnou pod balvanem, který se na něj zřítil. O případu informovala v pátek agentura AP.

Foto: archiv DD Smolina

Do akce Ukliďme svět se zapojily i děti z Dětského domova ve Smolině

Článek

Sedmadvacetiletý Aron Ralston slézal minulou sobotu skalní stěnu v Blue John Canyon u národního parku Canyonlands na jihozápadě Utahu, když se na něj zřítil devadesát kilogramů těžký balvan a přimáčkl k zemi pravou paži.

V úterý mu došla voda a ve čtvrtek dospěl k zoufalému rozhodnutí, že mu v zájmu záchrany vlastního života nezbývá nic jiného, než sáhnout k drastickému řešení. S použitím kapesního nože si amputoval ruku pod loktem a škrtidlem zabránil krvácení. Pak zatloukl skoby a na laně se spustil na dno kaňonu. Tam ho objevila posádka hlídkujícího vrtulníku, která ho dopravila do nemocnice.

Ralston je prý vášnivý milovník horolezectví a pobytu v přírodě vůbec a je ve výjimečně dobré fyzické kondici. Je o něm známo, že slezl 49 z mohutných coloradských horských štítů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám