Hlavní obsah

Horolezec před sedmi lety objevil poklad na Mont Blanc, teď dostal polovinu

Alpinista, který v roce 2013 našel truhlu smaragdů, rubínů a safírů na francouzské straně hory Mont Blanc, nyní dostal polovinu nalezených drahokamů. Podle agentury AFP se předpokládá, že truhlice patřila cestujícímu na palubě indického letadla, které se zřítilo před padesáti lety.

Foto: Profimedia.cz

Mont Blanc. Ilustrační foto

Článek

Horolezec, který si přál zůstat v anonymitě, spatřil při překonávání ledovce Bossons kovovou krabici. Uvnitř našel sáčky, na kterých byl nápis Made in India a které obsahovaly drahokamy. Nález předal francouzské policii.

Muž byl nyní po neúspěšném pátrání po rodině původního indického majitele odměněn polovinou pokladu.

Druhou půlku si ponechal úřad v Chamonix. Každá z nich má hodnotu v přepočtu přibližně 3,8 milionu korun, uvedl starosta města Eric Fournier. Alpinistu pochválil za jeho poctivost.

Hledači na Rakovnicku našli zlatý poklad nevyčíslitelné hodnoty

Domácí

V oblasti Mont Blanc se v letech 1950 a 1966 zřítila dvě indická letadla. Na palubě prvního stroje zemřelo 48 lidí, při druhém neštěstí zahynulo 117 lidí. Od té doby zde horolezci občas nacházejí trosky strojů, zavazadla i lidské ostatky.

V roce 2012 zde nalezli tašku s diplomatickou poštou z Indie, která obsahovala noviny, kalendáře a osobní dopis z roku 1966. Úřady věří, že drahokamy pravděpodobně pocházejí z letu z roku 1966, který byl na cestě z Bombaje do New Yorku, když se zřítil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám