Hlavní obsah

Horníci v Austrálii vytěžili kameny obalené zlatem v ceně miliónů dolarů

Novinky, tcs

Nevídaný úlovek se podařil horníkům v dole Beta Hunt v západní Austrálii. V původně niklovém dole narazili horníci na zlatou žílu a během jediného odpalu nalezli na 255 kilogramů cenného kovu. Chloubou jsou pak dva kusy skály, v jednom bylo 68, ve druhém 45 kilogramů zlata.

Foto: RNC Minerals

Dva kameny jsou plné zlata a opravdovou raritou.

Článek

Jak informoval server BBC s odvoláním na kanadskou těžařskou společnost RNC Minerals, vytěžili horníci v dole zlato v celkové hodnotě 15 miliónů kanadských dolarů (zhruba 251 miliónů korun). Chloubou objevené zlaté žíly pak byly dva vzorky.

Ten větší váží 95 kilogramů a obsahuje 68 kilogramů zlata. Odborníci jeho cenu odhadují na čtyři milióny kanadských dolarů (67 miliónů korun). Menší váží 63 kilogramů, je v něm 45 kilogramů zlata a jeho cena je dohadována na 2,6 miliónů kanadských dolarů (43,6 miliónů korun).

Takový úlovek je v oblasti velkou výjimkou. „Lidé stále nacházejí nuggety, ale ty váží jen pár gramů,“ sdělil BBC profesor Sam Spearing z Curtinovy báňské univerzity v Perthu.

Dva největší kusy kamene, které se kromě zlata skládají ještě z křemene, půjdu do dražby. Šéf společnosti Mark Selby rovněž sdělil, že horníci dostanou odměnu ve výši až 50 procent jejich platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám