Hlavní obsah

Hasiči cvičili záchranu Notre-Dame už před sto lety

Novinky, nčs

Už ve dvacátých a třicátých letech minulého století se francouzští hasiči připravovali na požár katedrály Notre-Dame. Na archivních snímcích, které zveřejnila agentura Reuters, je vidět, jak požárníci nacvičují situaci, která nastala až o téměř sto let později.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve 20. a 30. letech minulého století nacvičovali hasiči hašení požáru Notre-DameVideo: Reuters

 
Článek

Pravděpodobně na nejhorší chtěli být hasiči připraveni v meziválečné Paříži. S technikou a vybavením, které se s tím dnešním dají srovnávat jen stěží, trénovali zásah na gotické katedrále.

Před přihlížejícími obyvateli se na budovu snášely proudy vody z hasičských hadic. Se skutečným požárem katedrály se však tehdejší hasiči vypořádávat nemuseli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zveřejnili záběry z likvidace požáru katedrály Notre-DameVideo: Reuters

To jejich kolegové o sto let později už museli čelit skutečným plamenům, které Notre-Dame zasáhly v pondělí večer.

Miliardová pomoc

Požár vypukl v pondělí před sedmou hodinou večer, jeho uhašení oznámili hasiči v úterý kolem desáté dopoledne. Plameny budovu výrazně poškodily, při požáru se propadla střecha katedrály, dolů šla také věžička na střeše.

Nejen francouzský lid nyní řeší, jak se vypořádat s následky rozsáhlého požáru. Finanční pomoc nabídlo již několik známých boháčů. Například rodina Arnaultových, jejíž koncern LVMH vyrábí luxusní zboží, v úterý oznámila, že věnuje na obnovu požárem poničené katedrály Notre-Dame 200 milionů eur (přes pět miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám