Hlavní obsah

Florida se připravuje na zamoření obřími oblovkami

Novinky, vps
Miami

Jižní část Floridy se od roku 2011 potýká s invazí oblovek žravých. Tito plži dorůstají až do velikosti 20 centimetrů a v prostředí, kde nemají přirozené nepřátele, způsobují obrovské škody. Za několik týdnů navíc začíná období dešťů, při kterém se tito plži proberou ze zimního spánku a opět výrazně zkomplikují život obyvatelům jižní Floridy, uvedl server BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Florida se připravuje na invazi obřích hlemýžďů

 
Článek

Novinky o oblovkách poprvé informovaly v září roku 2011, kdy došlo k výraznému nárůstu jejich populace na Floridě. Od té doby bylo podle mluvčí floridského ministerstva zemědělství Denise Feiberové pochytáno 117 tisíc těchto plžů. Jen v okresu Miami-Dade jich pak posbírají kolem tisícovky týdně.

Oblovky požírají téměř vše zelené, co jim stojí v cestě, a působí tedy obrovské škody zahrádkářům a zemědělcům. Navíc ožírají i omítku z domů, která je pro ně zdrojem vápníku. Mohou přenášet i některé druhy smrtelných červů, ale případy přenesení na člověka nebyly podle Feiberové ve Spojených státech zaznamenány.

Množí se rychle

Jedna oblovka může ročně naklást až 1200 vajíček, rychlost jejich šíření je tedy značná. Skupina expertů se proto minulý týden sešla na sympoziu ve městě Gainesville, aby tento problém řešila.

Odborníci se snažili především určit původ šnečí invaze. Zatím došli k tomu, že šneky mohla v Miami rozšířit tamní skupina vyznávající původně západoafrické náboženství Santeria, která tato stvoření využívala k rituálním účelům.

Na sympoziu se podle serveru New York Daily News probíraly ještě způsoby, jak občany před oblovkami varovat. Lidé totiž často nevědí o škodách, které mohou tito plži způsobit, a chovají je jako domácí mazlíčky.

Není to první invaze

Florida už jednu invazi těchto zvířat zažila v roce 1966. Uvádí se, že tehdy jeden chlapec propašoval při návratu z Havaje tři tyto hlemýždě do Miami. Jeho babička je nakonec vypustila do zahrady. Šneci se dostali do volné přírody a o sedm let později jich bylo už 18 tisíc. Jejich vymýcení trvalo deset let a stálo vládu milión dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám