Hlavní obsah

Etiopské hlavní město chce omezit zločin, tak zakázalo motorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení etiopské metropole Addis Abeby zakázalo ve městě jízdu na motorkách. Svůj krok odůvodnilo tím, že motocyklisté často okrádali běžné občany. Informovala o tom stanice BBC, podle níž toto opatření lidem dále znesnadní dopravu po městě.

Foto: Profimedia.cz

Addis Abeba (ilustrační foto)

Článek

Starosta města Takele Uma řekl, že výjimku ze zákazu dostanou podnikatelé. Doručovatelské společnosti si však stěžují, že úřady zabavují motorky jejich zaměstnancům. V předvečer vstupu zákazu v platnost oznámilo několik firem na doručování jídel, že kvůli opatření přestávají přijímat objednávky.

Motocykly se v Addis Abebě těšily vzrůstající oblibě, neboť umožňovaly vyhnout se častým dopravním zácpám. Nebyly však tak běžné jako v jiných částech Afriky. Podle BBC zavedla podobný zákaz v rámci prevence násilných přepadení řada dalších afrických měst.

Některá města v Nigérii tak učinila již před devíti lety. V Lagosu, Port Hartcourtu a Abuji nesmějí tyto dopravní prostředky do centra, protože je zloději používali k bleskovým únikům z místa činu.

Naopak ve městě Maiduguri na severu země byly v roce 2011 zakázány, protože je často používali pro své nájezdy členové islamistické teroristické organizace Boko Haram.

Reklama

Výběr článků

Načítám