Hlavní obsah

Dvoutýdenní hroší mládě ve Dvoře Králové je těžké zahlédnout

– Dvůr Králové
Novinky, khl, los

Porod hrošího mláděte v Safari Parku Dvůr Králové byl pro zoology prvotní zkušeností a částečným překvapením. Hrošice Mona ho totiž porodila začátkem srpna přímo v letním výběhu, kam neměli ošetřovatelé přístup. Dvoutýdenní novorozenec je prvním mládětem hrocha, kterého mohou návštěvníci spatřit už takto malého, za běžných podmínek se totiž veřejnosti představují až po několika měsících.

Dvoutýdenní mládě hrocha v Safari Parku Dvůr KrálovéVideo: Novinky/ Lukáš Pavlačík/ Safari Park Dvůr Králové

 
Článek

Narození hrošího mláděte v Safari Parku ve Dvoře králové byla pro zoology a ošetřovatele velká zkušenost. Vůbec poprvé se totiž mládě hrocha narodilo před zraky návštěvníků v letním výběhu. „Předchozí mláďata se narodila na zimovišti. Máme tak poprvé možnost sledovat přirozený průběh v prakticky přírodních podmínkách,“ řekl Novinkám zoolog kopytníků Safari Parku Jiří Hrubý.

Pro zoology bylo právě letní narození mláděte premiérou a částečným překvapením. „Jak jsou zvířata na takto velkém výběhu a žijí skoro polodivokým způsobem, složitěji se do toho zasahuje v případě nějakých porodních komplikací. Ty ale naštěstí nenastaly,“ okomentoval porod Hrubý.

Ošetřovatelé mohou většinou způsobem chovu nasměrovat období porodů tím, že od sebe oddělí samce a samici. Tentokrát ale podle Hrubého ošetřovatelé nevěděli, kdy hroší matka přijde do říje.

Foto: Novinky

Mládě hrocha se první týdny schovává v rákosí

„Riskli jsme to s tím, že se to nějak vyvine. Nakonec se to vyvinulo tímto způsobem, což není vůbec na škodu a pro nás to jsou další zkušenosti. Je zajímavé vidět, jak to probíhá, když se porod blíží přírodním podmínkám,“ dodal zoolog.

Matka Mona porodila své mládě do vody, což je podle Jiřího Hrubého běžný způsob. Samice se o něj od začátku velmi dobře stará a mládě velmi pečlivě ochraňuje od zbytku stáda. „Než nabere mládě dostatek sil, tak se v prvních týdnech ukrývá v rákosí,“ popisuje hroší chování zoolog.

Hrošice porodila mládě v královédvorském jezeře, přirozeně jako v Africe

Koktejl

Mládě nemá jméno, neví se totiž pohlaví

Protože se ostatní hroší mláďata narodila v zimním zázemí a Safari Park je návštěvníkům představil až po několika měsících, je novorozený hroch zatím nejmenším mládětem, které mohou návštěvníci vidět už po dvou týdnech od narození.

Zahlédnout ho ale bude složité, protože hroší matka Mona ho k nikomu nepouští nebo ho schovává v rákosí. Ošetřovatelé tak neznají ani jeho pohlaví.

„Hrošice Mona se chová jako správná hroší matka, své mládě ochraňuje a je agresivní na kohokoliv, kdo se přiblíží. A to i na ostatní hrochy. Je tedy nemyslitelné se k mláděti přiblížit natolik, abychom byli schopni určit jeho pohlaví. Na hroších je navíc jejich pohlaví špatně vidět a mládě tráví hodně času ve vodě,“ popsal zoolog. Teprve až se ošetřovatelům podaří zjistit, zda se jedná o mladého samečka nebo samičku, budou moct dát novému přírůstku do rodiny také jméno.

Foto: Lukáš Pavlačík/ Safari Park Dvůr Králové, Novinky

Hrošice Mona své novorozené mládě pečlivě ochraňuje

Samice Mona ke svému mláděti nepouští nejen ošetřovatele, ale ani zbytek hroší skupiny. „Hroší samci mají pověst velice agresivních a teritoriálních zvířat. Máme naštěstí extrémně hodného hrošího samce Mika, který agresivitu neprojevuje. To celý vývoj usnadňuje, protože se všichni drží v uctivé vzdálenosti a jsou opatrní, kdy se k mláděti přiblíží,“ vysvětlil Hrubý s tím, že zaleží především na matce, za jak dlouho jim to dovolí.

V plzeňské zoo se narodila mláďata lva berberského

Koktejl

„Postupně se napětí ve skupině trochu uklidňuje a myslím, že za par dní bude skupina kompaktní. Nejdříve Mona nepustila k mláděti nikoho blíž než na 20 metrů, teď už leží skoro všichni pohromadě,“ doplnil zoolog. Mládě by se tak ke skupině mohlo připojit za několik dní.

Návštěvníci mohou hroší mládě zahlednout každý den od 9:00 do 22:00. Mimo něj tam na ně bude čekat dalších pět hrochů. Samec Mike, samice Mona a Hulu a dva mladí samci narození v lednu 2019 a únoru 2020. Podle zoologů by pak zájemci měli hroší expozici navštívit spíše k večeru, to jsou totiž hroši nejvíce aktivní a je lepší šance je zahlédnout i na souši.

Hroši obojživelní ve Dvoře Králové
Afrika na jih od Sahary
živí se vodními a suchozemskými rostliny
dožívají se až 50 let
váží 1500–3000 kg a měří 2,8–4,5 m
v Safari Parku ve Dvoře Králové žijí už od roku 1966
v roce 2002 pak ale opustili kvůli demolici starého pavilonu
do Dvora Králové se vrátili až v roce 2016
společnost ve výběhu jim dělají jestřábi, pelikáni, vodušky a další druhy antilop

Reklama

Výběr článků

Načítám