Hlavní obsah

Hrošice porodila mládě v královédvorském jezeře, přirozeně jako v Africe

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přirozeně, jako v africké domovině, přišlo v Safari Parku Dvůr Králové na svět mládě hrocha. Samice Mona porodila potomka v jezeře venkovního výběhu. Porody tlustokožců doposud probíhaly v bezpečném zázemí porodního boxu.

Foto: David Taneček, ČTK

Návštěvníci zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku mohli pozorovat mládě hrocha obojživelného, které se narodilo v přírodním jezeře v areálu Safari Parku

Článek

Unikátní podívaná se naskytla večer 7. srpna návštěvníkům královédvorské zoo. Lidé mohli na vlastní oči v pěším safari sledovat narození hrošího mláděte.

„Mládě se narodilo přímo před zraky udivených návštěvníků. Porod proběhl bez problémů a rychle,“ popisuje zoolog Jiří Hrubý. Hrošice mládě z hloubky odtlačila na písčinu a bránila před zvědavými členy hroší skupiny.

„Je to historicky poprvé, kdy mládě přišlo na svět přímo ve velké letní expozici. Porody dosud probíhaly v průběhu zimy v zázemí porodního boxu. Lidé tak mohli poprvé vidět vůbec nejmenší mládě hrocha. Ostatní mláďata bylo doposud možné spatřit nedříve ve věku několika měsíců,“ doplnil Hrubý.

Foto: David Taneček, ČTK

Návštěvníci zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku mohli pozorovat mládě hrocha obojživelného, které se narodilo v přírodním jezeře v areálu Safari Parku.

Mládě je čilé

Premiéru představoval i porod v pětičlenné skupině královédvorských hrochů. „Protože porod proběhl v takřka přírodních podmínkách, kde zoologové nemají šanci do záležitostí hrochů příliš zasahovat, není zatím zřejmé pohlaví nového přírůstku. Mládě se po pěti dnech jeví stále vitální a pravidelně pije,“ přiblížil Michal Šťastný z oddělení pro mezinárodní projekty Safari parku.

Porod do vody představuje vzhledem ke způsobu jejich života u hrochů běžnou záležitost. Příroda vybavila hroší mláďata schopností sát pod hladinou mateřské mléko.

Hrochy chová ZOO Dvůr Králové od roku 1966, odkdy zde odchovali jedenáct mláďat. Jedním z nich byl legendární Davídek, proslavený filmem Dva lidi v zoo, jenž údajně denně spořádal 40 litrů vanilkového pudingu. Možná i proto se dožil na hrocha úctyhodných 31 let.

Chov musela dvorská zahrada z provozních důvodů přerušit mezi lety 2002 a 2016. Hroši, kteří Dvůr Králové načas opustili kvůli rekonstrukci pavilonu, kde přebývali společně se slony a tapíry, se vrátili zpět díky záchovnému programu Asociace evropských zahrad a akvárií.

Hroši patří ve volné přírodě mezi obecně ohrožená zvířata s populací odhadovanou na 150 tisíc jedinců. Zvířata o váze až tři tuny patří počtem usmrcených lidí k nejnebezpečnějším savcům Afriky. Domorodci v deltě Nilu je zcela vyhubili už ve starověku. Oblast Kapska, Núbie a severního Súdánu hroši nedobrovolně opustili v 19. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám