Hlavní obsah

Dřevěného Trumpa se zdviženou pravicí spálili neznámí žháři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěná socha ironizující amerického prezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtek shořela ve Slovinsku, rodišti jeho manželky Melanie. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AP. Osmimetrová konstrukce byla v minulosti terčem kritiky i turistickou atrakcí. Policie po žhářích pátrá.

Foto: Municipality of Moravce, ČTK/AP

Trumpovu dřevěnou sochu kdosi zapálil.

Článek

Dřevěná socha umělce Tomaže Schlegla zachycovala šéfa Bílého domu v obleku a s červenou kravatou, v póze připomínající newyorkskou sochu Svobody. Mechanismus uvnitř sochy uměl měnit výraz v Trumpově tváři z „velice přátelského” během týdne na "opravdu děsivý" o víkendech - to když socha otevřela ústa a vycenila ostré zuby.

Podle Schlegla mělo dílo symbolizovat pokrytectví populistických politiků. „Jako všichni populisté i socha má dvě tváře,“ řekl Schlegl při jejím loňském slavnostním odhalení. „Jedna je lidská a hodná, druhá je jako upír,“ dodal.

Foto: Municipality of Moravce, ČTK/AP

Hasiči dohašují hořící zbytky satirické sochy.

Ačkoliv se ze sochy stala rychle turistická atrakce, některým místním obyvatelům se nelíbila a kvůli žhářským výhružkám musela být přemístěna do nedaleké vesnice Moravče. Podle deníku Delo se i tam nedávno stala terčem vandalů, kteří ji přimalovali černý knír, aby připomínala nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Sochu dnes ráno zapálili neznámí žháři a zcela lehla popelem. Podle starosty vesnice Milana Balažice je její zničení „symbolem netolerance vůči uměleckým projektům v naší společnosti“.

Ve Slovinsku stojí i dřevěná Melanie

Kromě Trumpovy skulptury vznikla ve Slovinsku i socha prezidentovy chotě Melanie, která stojí poblíž jejího rodiště v Sevnici. Socha vyřezaná z jednoho kusu kmene ji zachycuje v bledě modrých šatech s rukou vztyčenou k nebi. I v tomto případě ji místní lidé přijali se smíšenými pocity, někteří ji začali přezdívat Šmoulinka či Strašák do zelí.

Trumpova dřevěná socha rozdělila slovinskou vesnici

Koktejl

Americký prezident i jeho manželka jsou ve Slovinsku polarizujícími osobnostmi. Každopádně od chvíle Trumpova zvolení v roce 2016 se rodné město jeho ženy stalo magnetem na turisty. Místní podnikavci prodávají s odkazem na Melanii bačkory nebo koláče a můžete si tu koupit i hamburger se sýrovou krustou připomínající Trumpovu blonďatou kštici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám