Hlavní obsah

Dřeváky ve Volarech obulo 310 lidí, překonali rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volary (Prachaticko)

Na Slavnostech dřeva v jihočeských Volarech v neděli lidé překonali rekord při pochodu v dřevákách. Do průvodu je obulo 310 lidí. Dosud platil rekord z roku 2010, kdy v dřevácích šlo 263 účastníků. Dvoudenní slavnosti přilákaly zhruba 4500 lidí, letos se nově nevybíralo vstupné.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Na Slavnostech dřeva v jihočeských Volarech 18. srpna 2019 návštěvníci překonali rekord při pochodu v dřevákách. Do průvodu je obulo 310 lidí.

Článek

Nejvzdálenější účastník průvodu byl z Kanárských ostrovů. „Vyhecovali jsme všechny dřevorubce, po devíti letech překonáno.“ řekl ředitel Kulturního a informačního centra Pulkrábek. Kulturní centrum půjčilo lidem asi 150 párů bot, další účastníci měli vlastní. Rekord potvrdil zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den. Průvod lidí v dřevěných botách šel symbolicky několik set metrů.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Na Slavnostech dřeva v jihočeských Volarech 18. srpna 2019 návštěvníci překonali rekord při pochodu v dřevákách. Do průvodu je obulo 310 lidí.

„Vepředu Volaran, vousatá postavička, živý maskot slavností, v dřevákách. Za ním volarské ženy, letos i ženy v krojích ze Záblatí. Důležitý není samotný rekord, ale to, že se pokusí několik set lidí společně dokázat nějakou věc. Že se stmelí za účelem společné činnosti. Je hodně znát pocit sounáležitosti," řekl Pulkrábek.

Hlavní bylo sehnat řezbáře a tesaře

Letošního 26. ročníku se zúčastnilo 4500 lidí, nově neplatili vstupné. Z partnerských měst přijelo 60 Němců a Rakušanů, dorazili i starostové okolních obcí a měst. Náklady slavností byly půl milionu korun. Volary mají asi 4000 obyvatel.

„Tradice je dána. Vychází z toho, že Volary jsou dřevěné srdce Evropy. Je svázaná se dřevem a se vším, co se dřeva týká. Snažíme se roli dřeva ještě víc rozvíjet,“ řekl Pulkrábek. Proto připravili více dřevařských soutěží. Hlavní bylo sehnat řezbáře či tesaře. Z 62 stánků tvořili víc než polovinu řemeslníci, z toho 20 těch, kteří pracují se dřevem.

Program, jenž nabízel řemesla, trhy, pohádky i hudbu, obsáhl také soutěž o putovní dřevák. Zahrnuje čtyři disciplíny: řezání dřeva, přenášení pyramidy polen, kuželky a zatloukání hřebíků. Cílem slavností je připomínat stará a téměř zapomenutá historická řemesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám