Hlavní obsah

Drastické sucho proměnilo chilské jezero v poušť

Ještě před dvaceti lety bylo chilské jezero Peñuelas hlavním zdrojem pitné vody pro dvousettisícové město Valparaíso i okolní region. Vše se ale změnilo příchodem několikaletého ničivého sucha. Z kdysi rozsáhlé vodní plochy zbyla jenom louže a kolem ní poušť.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Historické sucho proměnilo jezero v Chile v poušťVideo: Reuters

 
Článek

Přepočet objemu či plochy na vodní bazény je oblíbeným a často až příliš používaným způsobem, jak laikovi přiblížit velikost popisovaného objektu. V případě Peñuelas je ale více než výmluvný. Dříve jezero pojalo vodu o objemu zhruba 38 tisíc olympijských plaveckých bazénů, dnes jsou to jenom bazény dva.

Vzrůstající teplota oceánů způsobuje, že se pobřežní bouře nedostanou nad pevninu, kde byly hlavním zdrojem vody, případně sněhu. Výsledkem je mimořádné a ničivé sucho, které trvá už minimálně od roku 2010.

Aby se jezero naplnilo, potřebuje v zimním období (které na jižní polokouli právě probíhá) mohutné deště. Ty ale několik let pořádně nepřicházejí. Místo jezera zbyla rozpukaná země pokrytá kostrami ryb či zvířat marně hledajících vodu.

„Je to strašné. Prosíme Boha o vodu,“ říká zoufale Amanda Carrascová, jedna z místních obyvatelek. Nedostatek vody krutě dopadá zejména na zemědělce, kteří potřebují napájet zvířata i zalévat.

V příštích letech bude vody dál ubývat

„Pokud nezaprší tento rok, nebudeme moci dělat už vůbec nic, protože zvířata slábnou a umírají každý den,“ doplňuje chovatel Segundo Aballay. Jezero Peñuelas není jedinou postiženou vodní plochou.

„Situace ohledně vody je v zemi kritická. Dnes vidíme dopady, jež byly predikovány před dvaceti a třiceti lety, pokud jde o pokles srážek a nárůst období sucha, které ovlivní produkční systémy,“ popisuje Alex Godoy-Faúndez z Výzkumného centra udržitelnosti z chilské Univerzity pro rozvoj.

Počet požárů se v brazilském amazonském pralese zdvojnásobil. V květnu jich bylo 2287

Věda a školy

Tragické důsledky by se daly zmírnit opatřeními na ochranu klimatu, ty jsou však zatím v nedohlednu. Chilské sucho jen tak neskončí, v příštích třiceti letech přijde jihoamerická země podle matematických modelů o dalších 30 procent zásob své vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám