Hlavní obsah

Dobrodruh chytil v moři 70 let starého obra

Novinky, vps

Biolog, rybář a dobrodruh Forrest Galante chytil langustu kalifornskou, jejíž stáří se odhaduje na 70 let. Tento 5,4 kilogramu vážící obr je podle něj letošním největším úlovkem na západním pobřeží USA. Na talíři však neskončil.

BEZ KOMENTÁŘE: Forrest Galante se chlubí svým úlovkemVideo: Novinky.cz s využitím Profimedia.cz

 
Článek

Ještě před několika desítkami let se takovíto jedinci vyskytovali celkem běžně, dnes jsou ale kvůli intenzivnímu lovu vzácností i langusty, které váží více než 1,5 kilogramu.

Langusty, které na rozdíl od humrů nemají klepeta, jsou noční tvorové. V pravidelných intervalech svlékají krunýř, takže není možné přesně určit jejich stáří. Biologové je odhadují na základě jejich velikosti a váhy.

„Dělám tohle už deset let, a nikdy jsem neviděl takhle velkou langustu. Každá, která dokáže obejmout dospělého muže, musí být velká – a tahle s tím neměla problém,“ citoval MailOnline Galanteho, který korýše chytil u kalifornského ostrova Anacapa.

Pustil ji na svobodu

Galante vzal langustu k sobě domů, kde se ji pokoušel skamarádit se svým psem, k jídlu si ji však nedal.

„Musím říct, že to bylo lákavé. Měla na sobě hodně chutného masa, ale evidentně byla dobrá na chov, takže jsme se rozhodli dát ji do vody, aby mohla mít další potomky,“ dodal Američan.

Korýše nakonec vypustil do mořské rezervace u kalifornského pobřeží. Je v ní zakázán lov, a langusta tak bude žít v klidu až do konce svých dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám