Hlavní obsah

Desetiletá dívenka vypadá na šedesát, prý za to může karma

Novinky, pal

Desetileté holčičce z Kambodže se posmívá celé okolí. Ve svém věku totiž kvůli vzácnému genetickému onemocnění vypadá jako šedesátiletá stařenka. Její příbuzní a buddhističtí mniši přitom tvrdí, že za její současné problémy může špatná karma z minulého života.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kambodžská dívka se od mnicha dozvídá, že za její vzhled může špatná karmaVideo: AP

 
Článek

Bo Rakčingová z malé vesničky nedaleko Phnompenhu v Kambodži se v roce 2009 narodila už s vrásčitou a ochablou pokožkou. To nebývá u dětí zase až tak neobvyklé. Ovšem její kůže se nevyhladila ani nyní, kdy je jí už deset let. Naopak pokožka jí začala ještě více „stárnout“.

Zdá se, že Bo trpí lipodystrofií nebo chorobou cutis laxa, vzácnými nemocemi, které mohou vyvolat předčasné stárnutí kůže. Co přesně Bo je, se neví, neboť dívka dosud nenavštívila lékaře.

Místo toho se jí smějí spolužáci a na sebevědomí jí nepřidali ani místní buddhističtí mniši a její příbuzní, kteří Bo řekli, že její vzhled je způsoben špatnou karmou, kterou si nese z minulého života.

Při projížďkách na kole tak slyší, jak ostatní děti křičí: „Hele, stařenka jede.“ Dokonce i její sourozenci jí neříkají sestřičko, ale babičko.

Chci hezkou tvář, přeje si dívenka

Jak ukazují záběry na nahrávce pořízené 1. srpna, které zveřejnila agentura AP, Bo se dozvěděla od místního mnicha, že se jí stále nepodařilo vyčistit svou karmu. Dívenka také začala snít o plastické operaci.

„Chci hezkou tvář. Chci podstoupit operaci. Chci, aby mi ostatní děti přestaly říkat stařenko,“ svěřila se.

„Všichni mí bratři a všechny mé sestry mají krásné tváře, jen já vypadám jako babička, jak mi také říkají,“ dodala Bo, přičemž posměchu se nezbavila ani přes prosby, které vůči svému okolí vyslala.

Mnich Voeun dívce poradil, aby se šikaně postavila. Bo přesto příliš nepovzbudil, řekl jí totiž, že její vzhled je výsledkem toho, že ji stále pronásledují činy z minulého života.

„Je mi jí líto. Lidé se narodí vždy na základě toho, jakou cestou v minulém životě šli. Až když odstraní všechnu špatnou karmu z minulých životů, vyčistí se jim i cesta v tom současném,“ popsal Voeun učení, které Bo předal.

Dívka si vzpomíná ještě na zvláštní sen, který měla její matka. „Maminka vypráví o tom, že se jí zdálo, jak utrhla květinu, která už ale odkvetla, proto jsem se narodila s tváří stařeny,“ dodala dívka.

V případě onemocnění cutis laxa by dívce pomohla plastická chirurgie, pokud je postižen i obličej, je nutný face-lifting. Jestliže by se jednalo o vrozenou lipodystrofii, tedy relativně vzácnou genetickou chorobu, kdy různé vrozené genetické mutace vedou k narušení metabolismu tukové tkáně, přichází také v úvahu léčení kortikosteroidy.

Reklama

Výběr článků

Načítám