Hlavní obsah

Ani buddhistický kněz se neudržel při reakcích na recenze jeho chrámu

Novinky, tcs

Mít svatou trpělivost s okolním světem je jedna z věcí, která se od buddhistických mnichů a kněží tak nějak očekává. Jsou to však jenom lidé a nelze se divit, když jim někdy povolí nervy. To se očividně stalo knězi, který četl negativní recenze od lidí ubytovaných v chrámu poblíž hory Kója nedaleko Ósaky. Teď se kaje a slibuje, že své chování napraví.

Foto: Profimedia.cz

Snídaně v chrámu Sekišóin

Článek

Třicetiletý Daniel Kimura se sice narodil v Americe, většinu svého života však strávil v Japonsku a má i japonské občanství. Jako jediný z mnichů a kněží v chrámu Sekišóin umí anglicky, a proto mu připadla povinnost jednat s turisty. O jeho nelehkém úkolu informoval britský Guardian. A těch do chrámu míří hodně.

Sekišóin je totiž šukubó, neboli druh chrámu, který původně sloužil jako ubytovna pro poutníky. Dnes je nahradili především turisté, o které v okolí posvátné hory Kója není nouze. Mnozí si ale neuvědomují, že šukubó není hotel ale místo, kde mnichové normálně žijí. Jejich představy o autentickém zážitku se pak často liší od skutečnosti.

Stížnosti na jídlo i na nocleh

„Jídlo bylo prosté a vegetariánské,“ napsal do kolonky mínusy hodnocení jeden z turistů a dodal, že mu chybělo vysvětlení tradic chrámu a buddhismu obecně. Kimura, který takovýchto stížností řeší desítky už neudržel nervy na uzdě.

Nespokojenému turistovi oznámil, že v chrám je místo pro výcvik mnichů a turisté nemají slíbeno žádné zvláštní zacházení. „Když tě tak zajímá život mnichů, tak si ohol hlavu a jedním se staň,“ zakončil naštvaně svou odpověď.

Ostatní další turisté si stěžovali, že s nimi mniši nemluví, popřípadě, že mluví pouze japonsky. „Vypadá to spíš jako hostel než jako chrám,“ napsala jedna rozhořčená uživatelka, které patrně unikl princip chrámů šukubó. „Ale šukubó takhle vypadat mají,“ nenechal negativní hodnocení bez odezvy zoufalý mnich.

Chci být trpělivější, říká kněz

Na jeho odpovědích za poslední půlrok lze docela dobře vysledovat postupně zhoršující se mentální rozpoložení, když musí neustále dokola odpovídat na ty samé dotazy a reagovat na ty samé stížnosti.

„Přijdou sem, očekávají šestihvězdičkový hotel a to je pochopitelně naprosto špatně,“ rozčílil se kněz v rozhovoru pro Guardian. „Pochopitelně neumí ani slovo japonsky, přijdou sem a čekají, že všechno dostanou naservírováno pod nos. Říkám jim, naučte se aspoň koničiwa nebo ohajógozaimas,“ zoufá si kněz.

Svých reakcí ale lituje a uznává že člověk, natož kněz, by se tak vyjadřovat neměl. Zvláště pak lituje těch odpovědí, ve kterých použil i poněkud ostřejší výrazy. Kimura slibuje, že na svém přístupu a trpělivosti zapracuje.

Pakliže budete mít to štěstí a vypravíte se do nějakého šukubó zažít neopakovatelnou atmosféru japonských chrámů, mějte na paměti nešťastného Daniela Kimuru a neočekávejte hotel.

Reklama

Výběr článků

Načítám