Hlavní obsah

Desaterčata neexistují, oznámily úřady. Údajná matka skončila na psychiatrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh, kterým posledních 14 dní žila Jihoafrická republika, je u konce. Úřady vydaly prohlášení, že k žádnému porodu, natož rekordnímu, nedošlo. Údajná matka Gosiame Sitholeová byla hospitalizována na psychiatrickém oddělení, kde absolvovala i lékařskou prohlídku, která porod vyvrátila. Případ však bude mít zřejmě ještě soudní dohru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O porodu jako první exkluzivně informoval list Pretoria News patřící pod mediální skupinu Independent News and Media. Gosiame Sitholeová měla porodit desaterčata 7. června. V okamžiku, kdy zprávu o narození desaterčat potvrdil i starosta města, ze kterého Sitholeová pochází, přejala zprávu i ostatní média.

Jenže úřady nemohly zjistit, ve které nemocnici k údajnému porodu došlo. Zatímco otec Tebogo Tsotetsi přijímal gratulace i finanční a materiální dary, podezření, že jde o výmysl, se stupňovalo.

Minulý týden rodina Tsotetsiho nahlásila ženu jako pohřešovanou, poté, co přestala se svým partnerem komunikovat. Krátce předtím list Pretoria News přinesl zprávu, že k porodu došlo v jedné z místních nemocnic a úřady se svým jednáním snaží zamaskovat závažné lékařské selhání. Minulý týden pak otec údajných desaterčat spolu se svou rodinou prohlásil, že nevěří, že děti existují.

Žena kontrovala videonahrávkou, na které tvrdila, že se její partner a rodina snaží děti využít k vlastnímu obohacení a že ji jeho rodina nikdy neměla ráda. Krátce nato byla žena sociálními pracovníky provincie Gauteng vypátrána a hospitalizována na psychiatrickém oddělení.

Lékařské vyšetření odhalilo pravdu

„Sociální pracovníci kontaktovali Gosiame Sitholeovou, aby zjistili, kde se nachází a jak mohou úřady pomoci jí i jejím dětem. Pracovníci byli znepokojeni jejím zdravotním stavem a zařídili jí příjem v nemocnici v Tembise,“ stojí v prohlášení vlády provincie Guateng.

„Sitholeová se tam podrobila řadě lékařských vyšetření. Původně měla být hospitalizována po 72 hodin, kterýžto termín vypršel v úterý 22. června. Po kompletní prohlídce doporučili lékaři, aby v nemocnici zůstala dalších sedm dní a v souladu se zákonem o psychické zdravotní péči se podrobila dalším vyšetřením,“ stojí dále v prohlášení.

Otec údajných desaterčat přiznal, že děti neviděl. Rodina nevěří v jejich existenci

Koktejl

Původní zpráva hovořila o tom, že žena porodila pět dětí přirozenou cestou, dalších pět se následně dostalo na svět císařským řezem. Lékařské vyšetření odhalilo, že v „nedávné době Gosiame Sitholeová neporodila žádné děti. Stejně tak nebyla ani těhotná“.

Úřady dodaly, že jsou Sitholeové odhodlány poskytnout veškerou dostupnou péči, kterou bude žena, jež je zřejmě ve velmi špatném psychickém stavu, potřebovat.

Reportér se svému vydavatelství omluvil

Kauza bude mít i právní dohru. Vláda provincie Gauteng už oznámila, že proti vydavatelství Independets News and Media a novináři Pietu Rampedimu, který o kauze informoval a úřady nařkl ze lži, podnikne právní kroky.

Rampedi se zatím omluvil svému vydavatelství. Vysvětlil, že je stále přesvědčen, že žena byla těhotná a že nějaké dítě porodila. „Mohl jsem příběh zpracovat lépe? Zcela jistě! Zejména ověřovací proces. Upřímně, nikdy jsem story o desaterčatech nebral jako investigaci,“ napsal v mailu určeném vydavatelství a jeho zaměstnancům reportér.

Jihoafričanka údajně porodila desaterčata. Úřady po ní marně pátrají

Koktejl

Reportér se s párem znal již z dřívějška. Když mu proto napsali, že čekají opravdu velký počet potomků, neměl prý důvod jim nevěřit. Když dostal zprávu o porodu od Sitholeové, bezděky ji přijal. Stejně tak starosta, který měl být druhým zdrojem. Reportér sám nikdy neoslovil nemocnici, aby narození desaterčat potvrdila.

„Pro mě to byl radostný příběh, nikoliv kauza. Kvůli tomu jsem nikdy nevyžadoval důkaz o těhotenství,“ uvedl Rampedi. Příběh je, zdá se, u konce.

Rampediho čeká možná soud, údajného otce Tsotetsiho vracení darů a Gosiome Sitholeovou pobyt v psychiatrické léčebně. Podle některých zpráv je stále přesvědčená, že opravdu porodila a úřady děti někde ukrývají. Počáteční motivy, které za celým příběhem stály, zůstávají zatím neodhaleny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám