Hlavní obsah

Jihoafričanka údajně porodila desaterčata. Úřady po ní marně pátrají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen měsíc poté, co Malijka Halima Cisseová porodila živá devaterčata, přišla zpráva z Jihoafrické republiky, která tento neuvěřitelný rekord ještě překonává. Sedmatřicetiletá Gosiame Sitholeová měla přivést na svět sedm chlapců a tři dívky. Tamním úřadům se ale dosud nepodařilo zprávu potvrdit, žádné nemocnice tento jedinečný porod neevidují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zprávu o narození desaterčat přinesl jihoafrický deník Pretoria News. Gosiame Sitholeová, matka dvojčat, údajně očekávala narození osmi potomků. Lékaři však na ultrazvuku dvě děti přehlédli a na svět nakonec toto pondělí v jihoafrické provincii Gauteng údajně přišlo sedm chlapců a tři děvčata.

V případě, že by se zpráva potvrdila, jednalo by se o překonání světového rekordu. Zástupci Guinnessovy knihy rekordů už matce poblahopřáli a uvedli, že se pokusí zprávu ověřit. V tom ale může být potíž.

Úřady provincie Gauteng totiž tvrdí, že rekordní porod neeviduje žádná z veřejných ani soukromých nemocnic. „Nemáme záznam o porodu deseti dětí z jakékoliv nemocnice. Zkontrolovali jsme všechny soukromé i veřejné nemocnice, nikdo o případu neví,“ uvedl mluvčí úřadu guvernéra Thabo Masebe.

Rodina tvrdí, že žena rodila v soukromé nemocnici.

Gosiame Sitholeová i její manžel Tebogo Tsotetsi jsou známi sociální službě provincie Gauteng. „S matkou a dětmi jsme se fyzicky nesetkali, nicméně matka je naší klientkou pod roku 2016 od doby, kdy porodila dvojčata,“ uvedla mluvčí sociální služby Feziwe Ndwayanaová. Sociální služba se nyní rodinu pokouší kontaktovat.

Z šesterčat osmerčata a z osmerčat desaterčata

Otec Tsotetsi trvá na tom, že jeho žena opravdu porodila deset dětí. „Je to sedm chlapců a tři dívky. Jsem šťastný. Nemůžu teď moc mluvit,“ oznámil v pondělí Tsotetsi, který je momentálně nezaměstnaný.

List Pretoria News byl v kontaktu s rodiči již před porodem.

Lékaři údajně nejdřív rodině řekli, že čeká šesterčata. Na dalším ultrazvuku ale následně odhalili další dvě děti, aby při posledním vyšetření několik týdnů před porodem přišli na to, že dětí je rovnou deset.

Matka byla v sedmém měsíci, podle jednoho ze zdrojů jihoafrických deníků měla pět dětí přivést na svět přirozeným způsobem a pět císařským řezem. U porodu v mělo být podle Tsotetsiho šest doktorů, dva gynekologové a dvě porodní sestry.

Rodina prosí o pomoc

Po úspěšném porodu v soukromé nemocnici vystoupila veřejně Lerato Tsotetsiová, která o sobě uvedla, že je členkou rodiny. „Na žádost lékaře, dokud jsou děti velmi malé a na novorozenecké jednotce intenzivní péče, nebudou žádné jejich fotky,“ uvedla Tsotetsiová na Twitteru.

Devaterčatům se daří dobře, všechny děti váží méně než kilogram

Koktejl

Na tom, že se událost opravdu stala, trvá i list Pretoria News a jeho vydavatel Independent Media Group. Novináři deníku jsou prý v kontaktu s rodinou několik měsíců, avšak celý příběh na žádost rodiny publikovali až po porodu.

Tebogo Tsotetsi na četné žádosti místních novinářů o rozhovor už nereagoval a odkázal pouze na rodinného mluvčího Makgoshi Maponyaneho. Ten je dle vlastních slov připraven jednat s novináři a přijímat dary od veřejnosti. O materiální i finanční pomoc při výchově deseti dětí požádali jihoafrickou veřejnost matka i otec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám