Hlavní obsah

Chutnají stejně, trpí méně. Humři dostanou před smrtí marihuanovou lázeň

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více studií upozorňuje na to, že korýši jsou schopni cítit bolest. Klasické vaření humra, kdy je zaživa ponořen do vroucí vody, zakázalo už několik zemí. Majitelka humří restaurace v americkém státě Maine se rozhodla, že humří utrpení zmírní tak, že smysly korýšů před uvařením otupí marihuanovou lázní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Pokud máme vzít život, jsme povinni to udělat tak humánně, jak jen to bude možné,“ sdělila místním novinám Charlotte Gillová, majitelka vyhlášené humří restaurace Charlotte’s Legendary Lobster Pound na ostrově Mount Desert.

Místo klasického omráčení, které nařizují státy, jež vaření humrů zaživa zakázaly, však Gillová zvolila jinou metodu. Žena má vlastní licenci na prodej marihuany pro lékařské účely a rozhodla se, že marihuanou zmírní šok, který humři utrpí při kontaktu s vroucí vodou. První pokus proběhl s humrem pojmenovaným „Roscoe“.

Humr byl umístěn do boxu s vodou, do které byl vyfukován marihuanový kouř. Po tři týdny, co experiment probíhal, byl podle Gillové Roscoe klidnější a méně agresivní než jeho ostatní druhové. Když ho dali k ostatním humrům, neútočil na ně, ani když neměl spoutaná klepeta. Jako výraz vděku ho následně Gillová pustila zpět do moře.

Marihuanu do sebe zákazník nedostane

Ostatní humři už skončí na talíři. Zákazníci si mohou vybrat, zda před vařením projdou marihuanovou lázní. Zde jsou korýši omámeni ve vodě, do které je vypouštěn marihuanový kouř. „Zvíře bude tak jako tak zabito a tohle je humánnější způsob,“ sdělila serveru Fox News Gillová.

Gillová tvrdí, že neexistuje reálná šance, že by se marihuanou mohli intoxikovat její zákazníci. Chuťově se pak maso vůbec neliší od zaživa vařených humrů. „THC se rozpadá při 200 stupních Celsia, humři procházejí tepelnou úpravou při 215 stupních,“ řekla Gillová.

Jak ukazují výzkumy, jedním z důvodů, proč lidé dlouho předpokládali, že korýši nemohou cítit bolest, je fakt, že tato zvířata nevykazují stresové reakce, jaké bychom předpokládali. Nedávné pokusy však ukázaly, že se korýši naučí vyhýbat místům, na kterých by jim hrozila bolest. Mezi země, které zakázaly vaření korýšů zaživa, patří Švýcarsko, Nový Zéland či Norsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám