Hlavní obsah

Charlesův obřad na radnici bude bez médií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Civilní svatba britského korunního prince Charlese se odehraje bez přítomnosti médií. O tom, zda budou kamery vpuštěny na pozdější církevní část obřadu na hradě Windsoru, nebylo zatím rozhodnuto. Podle dostupných informací bude přímo na radnici ve Windsoru jen 30 nejbližších přátel a příbuzných prince Charlese a jeho nastávající Camilly Parkerové Bowlesové.

Foto: Alena Zavoralová

Výstava Martinů obrázky kreslící v budově Senátu ČR ve Valdštejnském paláci

Článek

Podle interpretace některých britských novin se princ rozhodl zcela zaplnit malý sál radnice svými pozvanými hosty, aby zabránil případným scénám s lidmi, kteří by proti sňatku protestovali. "Půjde o čistě soukromý okamžik... Nikdy se neuvažovalo o tom, že by občanský obřad přenášely televize," řekl dnešnímu vydání listu Daily Mail princův mluvčí. Podle něho se nechystá ani oficiální fotografie.

V Británii je poměrně hodně lidí, kteří jsou buď proti svatbě prince s Camillou anebo proti svatbě rozvedeného následníka trůnu vůbec. Proti sňatku bylo podáno u vrchního matrikáře Anglie a Walesu 11 stížností, které byly všechny zamítnuty.

Princ oznámil svatbu se ženou, s níž udržuje vztah přes 30 let, na 8. dubna. Jelikož princ i jeho nastávající jsou oba rozvedeni, bude se konat svatba nejprve na úřadě ve Windsoru a potom je plánováno požehnání od arcibiskupa z Canterbury na nedalekém královském hradě. Nynější obřad má být spíše soukromý, což je značný kontrast s první princovou svatbou před skoro čtvrt stoletím s princeznou Dianou, kdy procesí lemovaly tisíce lidí a na přímý televizní přenos se dívalo více než čtvrt miliardy divaček a diváků v celém světě.

Jedním z důvodů pro odlišný "formát" obřadu je skutečnost, že princ a Camilla se úmyslně vyhýbají jakékoli připomínce na sňatek s Dianou. Camilla například sice sňatkem získá všechny princovy tituly, ale na rozdíl od Diany nebude používat titul princezna z Walesu, ale vévodkyně z Cornwallu.

Na obřadu na radnici nebude královna a její manžel princ Filip. Mají na ní ale být oba Charlesovi synové z prvního manželství a také syn a dcera Camilly. Na hradě při církevním obřadu má být kolem 800 lidí.

Původně se měl celý obřad konat za hradbami Windsoru, ale pak se zjistilo, že licence na civilní sňatek by platila tři roky, takže by se na královnině hradě mohl ženit a vdávat kdekdo. Proto se princ raději rozhodl sestoupit do podhradí na radnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám