Hlavní obsah

Celých 90 procent amerických bankovek nese stopy kokainu

Novinky, Jakub Kynčl
New York

Velká americká města se potýkají s výskytem "špinavých peněz", a to doslova. Ve městech Baltimore, Boston či Detroit více než devět z deseti bankovek obsahuje stopy po kokainu. U Washingtonu DC to je pak neuvěřitelných 95 procent. Nejčistší kolekci bankovek pak mají ve městě Salt Lake City, které je domovem Mormonů.

Článek

Papírové peníze mají až obdivuhodnou schopnost absorbovat různé práškové substance a kokain není výjimkou. Do bankovek se dostává během šňupání srolovanými bankovkami či testování drog během všech drogových obchodů.

Kontaminace drogou se pak může přenést z bankovky na bankovku, když jsou peníze na hromádce či nashromážděné v počítačce peněz v bankách, na poštách a jiných organizacích. Vědci testovali bankovky ve více než třiceti městech v USA, Kanadě, Brazílii, Číně a Japonsku.

USA měly spolu s Kanadou nejvyšší úroveň kontaminace bankovek mezi 85 a 90 procenty. Naopak Čína a Japonsko mají nejnižší úroveň kontaminace mezi 12 až 20 procenty. Před dvěma lety přitom vědci obdobné množství drogy zlaté mládeže v amerických bankovkách nenašli. Domnívají se tak, že finanční krize může přivést více lidí k drogám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám