Hlavní obsah

Bývalý Dianin komorník knihu nestáhne

Novinky, ČTK, rm, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Neobvykle silná rozepře mezi exkomorníkem zesnulé britské princezny Diany Paulem Burrellem a princi Williamem a Harrym se o víkendu vypukla poté, co bývalý majordomus uvedl, že princové mají "omezený intelekt" a jsou manipulováni dvořany.

Foto: Martin Mikysa
Článek

Bývalý komorník v rozhovoru pro nedělník The Sunday Times včera znovu zopakoval, že se nemíní v žádném případě za nic omlouvat. Rovněž neustoupí od plánovaného vydání diskutované knihy, ve které Burrell zveřejňuje vzpomínky na přibližně dvě desítky let odsloužených u princezny Diany.

Kniha odhalí mnohé skandály

Dianiny dopisy, které hodlá zveřejnit, jsou prý jen "špičkou ledovce", přičemž všechna další skandální odhalení podpoří spolehlivými fakty. Závěrem Burrell uvedl, že ho nadále sledují a ohrožují "temné síly" z královského dvora.

Deník Daily Mirror nyní na pokračování uveřejňuje úryvky z knihy obsahující dopis, v němž Diana hovoří deset měsíců před smrtí o vražedném spiknutí proti své osobě a předpovídá, že bude vážně zraněna při automobilové nehodě. Jméno údajného spiklence bylo ovšem v novinovém vydání vynecháno, což má podle královských poradců jenom zvýšit zájem o prodej nákladu.

Burrell se v knize zmiňuje také o dopisu hraběte Charlese Spencera, bratra lady Di. Ten zpochybňuje sestřinu psychiku a neskrývá obavy o její duševní zdraví. V dopise se domnívá, že jeho sestra svou předpověď sepsala v afektu.

Princ označil komorníka za zrádce

Princ William v neobvykle ostrém komuniké ve čtvrtek Burrella vyzval, aby od vydání knihy upustil, a nabídl mu osobní setkání ve snaze skoncovat s odhaleními o princezně a svém otci, korunním princi Charlesovi. Komorník se podle něj dopustil "chladné a otevřené zrady", která by samotnou Dianu šokovala.

Bývalá mluvčí britské královny Alžběty II. však včera před setkáním princů s exkomorníkem varovala s tím, že Burrell je "neřízená střela" a rozhovor by si "nejprve vychutnal, a později ještě zneužil".

Reklama

Související témata:

Související články

Lady Diana svou tragickou smrt tušila

Princezna Diana vyjádřila již deset měsíců před svou tragickou smrtí v jednom dopise obavy, že by se mohla stát obětí fingované dopravní nehody. Princi...

Výběr článků

Načítám