Hlavní obsah

Brnem prošli milovníci švihlé chůze

Právo, Jan Trojan
Brno

Většina jich měla tmavé šaty, mnozí byli ustrojeni vzorově: na hlavách cylindr, v ruce kufřík, případně deštník. Prošli centrem Brna od sochy markraběte Jošta až na Husovu ulici. Jsou to příznivci britské komediální skupiny Monty Python a v sobotu odpoledne oslavili již po šesté Mezinárodní den švihlé chůze pochodem zvaným Silly Walk.

Fanoušci švihlé chůze prošli BrnemVideo: Jan Trojan, Právo

 
Článek

Tradice pochodů vznikla v Británii jako připomínka kultovního tamního seriálu Monty Python ze 70. let, v němž se objevil skeč pojednávající o ministerstvu švihlé chůze. Originální styl tehdy předvedl herec John Cleese, jehož nyní účastníci pochodu napodobují.

Bohužel chůze se stává v poslední době stále méně švihlou.
Adam Jandora, náměstek odboru levé nohy Ministerstva švihlé chůze

Jde o vysoké předkopávání, zakopávání i překvapivé otočky, ovšem svůj styl může mít každý. Mezinárodní den švihlé chůze se oslavuje rovněž v australském Melbourne, americkém Salt Lake City, v makedonském Skopje i na Islandu. Taktéž v některých menších českých městech, v Praze bylo na poslední chvíli odvoláno.

„Každý může předvést svůj švihlý pochod a může se ucházet o státní grant na rozvoj švihlé chůze. Je to ale byrokraticky velmi náročné, jsou tam velmi přísná kritéria na všechny pohyby. Bohužel chůze se stává v poslední době stále méně švihlou. Je to krizová situace, musíme změnit postoj světových autorit na tak důležitou věc, jako je švihlá chůze,“ řekl Právu

Méně peněz než na obranu

Jeho kolega Daniel Mašek, náměstek vládního výboru pro zešvihlení chůze národa před zahájením pochodu ke shromážděným zvolal, že na švihlou chůzi stát věnuje méně peněz než na obranu, což je skandální.

Foto: Jan Trojan, Právo

Pochodu se zúčastnily i ženy a dívky, byla veselá atmosféra.

„Začínáme zaostávat za zahraničím. Nedá se pořád spoléhat na zlaté české nožičky, že si se vším poradí samy. Například Japonci mají člověka, jenž dokáže při každém kroku dát svoji nohu za hlavu a zpátky. My bez dostatečných financí nejsme schopni konkurovat...,“ pokračoval.

Letošního brněnského pochodu se zúčastnil rekordní počet kráčejících, zhruba 250. Monty Python byla sedmičlenná herecká komediální skupina založená v roce 1969. Pro BBC vytvořila 45dílný seriál o létajícím cirkusu, vysílal se v letech 1969 až 1974.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám