Hlavní obsah

Bikira je v pořádku zpět ve skupině, mládě ale zůstává v inkubátoru

Novinky, jky
Praha

Samice gorily nížinné Bikira vpodvečer v pražské zoo porodila své první mládě. Gorila se však zatím o potomka nestará a odložila ho. Ve středu odpoledne se sice úspěšně vrátila do své skupiny, její mládě však i nadále zůstává v inkubátoru. Další informace plánuje Zoo Praha zveřejnit na čtvrteční dopolední tiskové konferenci.

Článek

"Situace se velmi zkomplikovala tím, že Bikira své mládě odložila," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, podle kterého chovatelé potíže očekávali, protože samice byla odchována lidmi. "Nemá zkušenost, kterou by zažila na vlastní kůži," dodal v úterý Bobek.

Přestože mládě zůstalo opuštěné, stále byla šance, že se k němu Bikira vrátí. Aby neprochladlo, spustili chovatelé vyhřívání - do pavilonu tak začal proudit vzduch o teplotě padesáti stupňů. Bikira se o mládě ale nezačala starat ani později a bylo nutné jej odebrat.

Mládě tak nakonec skončilo v inkubátoru a od té doby nebylo možné potomka zkusit vrátit matce. Novorozenec má totiž problémy s termoregulací, a musí tak zůstat na neurčito v inkubátoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám