Hlavní obsah

V pražské zoo se narodilo další mládě, samice ho odložila

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Samice gorily nížinné Bikira vpodvečer v pražské zoo porodila své první mládě. Pražské gorily patří k nejoblíbenějším zvířatům pražské zoo, kde se už podařilo odchovat tři gorilí potomky. Bikira se však zatím o potomka nestará a odložila ho a hrozí tak, že se ho bude muset ujmout dětský lékař. Mládě má navíc nízkou teplotu, a spojení s matkou tak bude komplikované.

Článek

"Situace se velmi zkomplikovala tím, že Bikira své mládě odložila," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, podle kterého chovatelé potíže očekávali, protože samice byla odchována lidmi.

"Nemá zkušenost, kterou by zažila na vlastní kůži," dodal Bobek, který se po prvních hodinách života mláděte domnívá, že jde pravděpodobně o samce.

Má uchopovací a sací reflex

"Mládě je stále v inkubátoru, už brzy snad ale půjde k Bikiře. Uchopovací a sací reflex každopádně novorozenec má," sdělil pozitivní novinu necelou hodinu před půlnocí Bobek, který vážnou situaci velmi prožívá. O půl hodiny později však na facebookových stránkách Pomáháme gorilám informoval, že ke spojování s matkou zatím nemůže dojít. Na vině je prý nízká teplota mláděte.

Bikira, které je 16 let, přijela do pražské zoo z Británie loni v listopadu. V pražské zoo dosud potomky odchovala pouze samice Kijivu, která porodila již tři mláďata. Mládě další samice Kamby uhynulo před čtyřmi lety při porodu.

Vychována lidmi

Bikira se narodila 12. srpna 1995 v Amsterodamu. Nebyla vychována gorilami, nýbrž lidmi. V listopadu 1995 byla zařazena do skupiny mláďat ve Stuttgartu, o tři roky později se přestěhovala do Belfastu, odkud v minulém roce přišla do Prahy.

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných. Odhaduje se, že jich na světě žije asi 100 000. Ohroženy jsou především kácením pralesů. Pokud bude jejich přirozené prostředí ubývat stejně rychle jako dosud, za 40 let by gorily neměly kde žít a byly by vyhubeny, obávají se vědci.

Kijivu je úspěšná matka

V Česku se gorily chovají od 60. let. Prvním zdejším mládětem se však stala až Moja, která loni v prosinci oslavila šesté narozeniny. Na svět ji přivedla Kijivu, kterou pražská zoo získala z Austrálie; otec Richard přišel z Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám