Hlavní obsah

Babská rada se muži v zaníceném uchu pořádně rozležela

Novinky, nčs

Babské rady nejsou vždy zárukou úspěchu a při některých zdravotních problémech je lepší zkrátka vyhledat pomoc odborníků. O tom svědčí i případ z jihovýchodní Číny, kde se jistý pacient rozhodl léčit zánět v uchu po svém.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž, označený jako pan Kchang, si „zaručeně fungující” radu přečetl na internetu. „Dočetl se, že česnek působí protizánětlivě, tak se rozhodl, že si celý stroužek strčí do ucha,” vysvětluje lékař Čung I-ťün.

„Nejdřív jsem nemohl poznat, co to je, jednalo se o cizí těleso v levém uchu. Domníval jsem se, že je to důsledek zánětu,” popsal netradiční případ Čung.

Kchang totiž nejdřív neprozradil, že si před dvěma měsíci do ucha strčil stroužek česneku, který za tu dobu změnil konzistenci a rovněž silně zapáchal.

Až když se lékaři podařilo zbytek česneku dostat z ucha ven, přiznal pacient, že se rozhodl vyzkoušet internetovou radu. Nakonec mu doktor musel ucho pořádně vyčistit a nasadit již ověřené léky proti zánětu.

Zázvor, česnek, chilli

Ačkoliv se může zdát aplikace stroužku česneku do ucha jako hloupost, svoje opodstatnění rada skutečně má. Výtažky z česneku se přidávají do některých kapek do uší, kterými se léčí právě záněty.

Nemocnice provedla transplantaci ledvin špatné osobě

Koktejl

Strčit si ale do ucha celý stroužek česneku není dobrý nápad. „Lidé by neměli věřit všem radám na internetu. Navedou vás tam, abyste si do ucha strčili zázvor, chilli nebo právě třeba stroužek česneku, což znemožňuje průchod v uších, které se tak samy nemohou vyčistit. Cizí tělesa naopak mohou zánět podněcovat,” dodal doktor Čung.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám