Hlavní obsah

Autor sebevražedného sarkofágu vyvíjí také smrtící čip. Když na něj nositel zapomene, zemře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Debatu o eutanázii tento měsíc rozvířily sebevražedné sarkofágy, které se ve Švýcarsku dočkaly oficiálního povolení. Jejich autor, australský zastánce eutanazie Philip Nitschke, teď přišel s dalším nápadem. Přemýšlí o sebevražedném čipu, který by se aktivoval v případě, kdy by jej jeho nositel zapomněl deaktivovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Švýcarsku legalizovali sebevražedný sarkofágVideo: AP

 
Článek

Nitschke, který působí zejména v Nizozemsku a přezdívá se mu „Doktor Smrt“, vytvořil sarkofág Sarco společně s nizozemským designérem Alexanderem Banninkem. V rozhovoru pro server Independent však Nitschke prozradil i další vize, které jsou značně kontroverzní.

Nitschkeho firma Exit International údajně už pracuje na vývoji speciálního čipu, který by pomohl ukončit život například lidem s degenerativními nemocemi mozku, tedy třeba demencí či alzheimerem.

Člověk by měl možnost rozhodnout se pro čip ještě v době, kdy jeho mozek funguje normálně. Zároveň by kdykoliv měl možnost čip deaktivovat. Pokud by si však sám nedokázal uvědomit, že nějaký čip v těle má, zemřel by.

Ve Švýcarsku legalizovali sebevražedný sarkofág. Stačí jedno mrknutí

Věda a školy

„V některých státech mají lidé možnost za plného vědomí vyplnit papíry, kde uvedou informaci o tom, že v případě takového onemocnění chtějí dobrovolně ukončit svůj život. Po deseti letech pak přijde lékař a píchne vám smrtící injekci,” uvedl Nitschke.

„My nyní vyvíjíme implantát, který lidé mohou kdykoliv vypnout. Když se dostanete do stavu, že zapomenete, proč pípá, pak se aktivuje. Zodpovědnost je stále na daném člověku,” dodal Australan.

Sám Nitschke však nyní přiznává, že takové zařízení by zřejmě narazilo na právní, a zatím také technické překážky. Na otázku, jak by zařízení jeho nositele upozorňovalo, odpověděl Nitschke, že by zřejmě několik dní pípalo, aby měl člověk dostatek času jej vypnout.

Ve Švýcarsku legální

Možnost usmrtit nevyléčitelně nemocného na jeho vlastní žádost s cílem zkrátit jeho utrpení (eutanazie) je ve většině zemí světa nezákonná. Asistovaná sebevražda je ve Švýcarsku legální a služeb tamních organizací pro eutanazii loni využilo zhruba 1300 lidí.

Společnosti používají tekutý pentobarbital sodný k vyvolání hlubokého kómatu během dvou až pěti minut, po kterém následuje smrt. Jde tedy o sebevraždu vykonanou s pomocí jiné osoby. Za trestný čin se v daném státě pokládá, když se asistence při sebevraždě provede ze zištných důvodů.

V Nizozemsku, kde působí autor prototypu sarkofágu, může o eutanazii požádat kdokoli starší 12 let, kdo trpí „nesnesitelným utrpením bez vyhlídky na zlepšení“. Pokud je dítěti méně než 16, je třeba souhlas rodičů.

V Česku to možné není. Zákon počítá jen s tzv. pasivní eutanazií – možnost odpojení od přístrojů, pokud pacient jasně stanovil, v jakém momentě už nechce být udržován při životě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám