Hlavní obsah

Astronaut natočil zkázu z 11. září. 370 kilometrů pod ním umíral jeho přítel

Novinky, her

11. září 2001 byl astronaut Frank Culbertson na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) jako jediný Američan. V době, kdy teroristé zaútočili v New Yorku na budovy Světového obchodního centra, pořídil záběry atentátů z výšky 370 kilometrů nad Zemí. Teď Frank Culbertson popsal, co na ISS kosmonauti prožívali.

Kouř z trosek Světového obchodního centra byl vidět až do vesmíru

 
Článek

Když Frank sledoval s kolegy místo, ze kterého se táhl mohutný dým viditelný i z vesmíru, popadl prý kameru zcela instinktivně. Zažíval podle svých slov nepopsatelnou bezmoc.

„Dobrovolně jsem se vydal do vesmíru, abych se věnoval zlepšování života na naší planetě. A pak vidím z výšky 370 km následky tak hrozného činu, který otřásl celým lidstvem,“ popsal své pocity z 11. září 2001.

On sám v ten moment netušil, že se dívá na místo, kde zemřel jeho kamarád Chic Burlingame. Byl na palubě letadla uneseného teroristy a stal se jedním z 2 977 lidí z celkem 90 zemí, kteří v New Yorku tehdy přišli o život.

Jedinečná výpověď Franka Culbertsona a mnoho dalších příběhů, bude součástí televizních dokumentů o astronautech, které se v USA začnou vysílat v polovině března. Na filmech se velkou částí podílela NASA.

Reklama

Výběr článků

Načítám