Hlavní obsah

Antarktidu čeká srážka ledových titánů

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Antarktidě se schyluje ke gigantické kolizi - do výběžku pevninského ledovce má totiž v příštích dnech narazit kra veliká zhruba jako Brdy. "Bude to srážka Titánů - prudká a neobvyklá událost," řekl Robert Bindshadler, výzkumník amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Jiří Smutný

Semafory v Rajhradicích brzdí řidiče

Článek

Obří hora ledu 160 km dlouhá a 40 km široká narazí podle amerických expertů do pevniny nejpozději v sobotu 15. ledna. Pokud kra, označovaná B-15A, nabere rychlost, může podle Bindshadlera urazit Drygalského ledový jazyk vybíhající do Rossova moře u Scottova pobřeží. Většímu nárazu jazyk údajně nikdy nečelil.

B-15A je největším úlomkem mnohem větší kry, která se oddělila od Rossova šelfového ledu v březnu 2000, uvedla NASA. Vědci se domnívají, že se tak stalo v rámci 50 až 100letého přírodního cyklu, v němž se šelf velikosti území Texasu ulamuje.

Cestu brázdil ledoborec Polar Star

Kra B-15A letos zablokovala hladinu u McMurdo, která zůstala zamrzlá, jelikož se kusy ledu nemohly odplavit na moře. To ovšem ohrozilo populaci tučňáků, protože se jim cesta za potravou o hodně prodloužila. Cestu k americké základně v McMurdo, odkud jsou zásobovány americké výzkumné stanice v Antarktidě, musel prorazit ledoborec Polar Star, který se připlavil až ze Seattlu v severozápadním státě Washington.

Očekávaná srážka v Antarktidě bude podle NASA tak velká, že nejlepším "křeslem" k jejímu sledování by bylo místo v družici. Experti však stále připouštějí, že pohyb obří kry mohou ještě ovlivnit směr větru a mořských proudů.

Reklama

Související články

Turisté ničí Antarktidu

Australané si oblíbili cesty do Antarktidy. Její objevování se stalo doslova módním výstřelkem. Turistika do Antarktidy každým rokem roste, což začíná budit...

Výběr článků

Načítám