Hlavní obsah

Anakondě se narodila mláďata, přestože žila celý život pouze se samicemi

Novinky, tcs

Vzácný úkaz zaznamenali pracovníci akvária v americkém Bostonu. V lednu se jedné z tamních anakond narodilo 18 mláďat. Had přitom žil po celou dobu v teráriu pouze s dalšími samicemi. Výsledky dlouhého testování teď dokázaly, že se samice rozmnožila u obratlovců velice vzácnou partenogenezí. Anakonda patří mezi živorodé hady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Anakonda porodila mláďata, aniž by se v životě setkala se samcemVideo: AP

 
Článek

Zaměstnanci akvária byli poněkud překvapení, když v lednu zpozorovali, že jedna z jejich anakond velkých porodila 18 mláďat. Patnáct mláďat se už narodilo mrtvých. Z žijících tří se jedno narodilo s infekcí a pošlo o šest týdnů později. Zbylá dvě mláďata jsou živá a zdravá. Obě jsou samičky a téměř dokonalé kopie své matky.

„Jedna z nich je aktivnější, stále šmejdí po teráriu a když jste poblíž, natahuje krk. Druhá trpí genetickým defektem, je klidnější a radši si vždy najde místo, kde se může v klidu stočit do klubíčka a hledět si svého,“ uvedla bioložka Tori Babsonová.

Důvodem, proč tuto novinu oznámilo akvárium až nyní, bylo náročné a drahé testování, které mělo vyvrátit všechny jiné možnosti, jak se mohla anakonda rozmnožit. Všichni hadi byli podrobeni testu DNA, aby mělo akvárium jistotu, že jde opravdu o samice. Další testy potvrdily, že mláďata jsou klony matky.

Život si cestu najde

Partenogeneze (neboli také samobřezost či pannobřezost) je vývin jedince ze samičího vajíčka, které nebylo oplodněno samčí pohlavní buňkou. Tento způsob rozmnožování je častý u rostlin a také u hmyzu, u obratlovců je však extrémně vzácný.

Popsán byl u dvou druhů žraloků, několika málo hadů a u varana komodského. U anakondy velké jde o druhý zdokumentovaný případ, ten první se odehrál v zoologické zahradě ve Velké Británii v roce 2014. Většina živočichů se tak rozmnožuje pouze v situaci, kdy není k dispozici žádný samec, což je typicky právě v zajetí.

Anakonda velká se dožívá až 25 let. Patří mezi živorodé hady a ve volné přírodě rodí kolem dvaceti až čtyřiceti mláďat dlouhých 70 až 80 centimetrů, z nichž jen zlomek se dožívá dospělého věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám