Hlavní obsah

Absence moře Česku nevadí, restaurace i tak slaví „mušlový“ týden

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože v Česku není moře, i tak si lidé mohou pochutnat na kvalitních holandských mušlích. Umožní to první ročník festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Prahy 16 tun prvotřídních slávek.

Absence moře Česku nevadí, i tak slaví „mušlový“ týdenVideo: Novinky

 
Článek

Česká republika nedisponuje slanou mořskou vodou plnou rozmanitých dobrot, Češi si však tyto pokrmy dopřávají. Obliba mořských plodů u nás stále stoupá. „Od 0,8 kilogramu v roce 1993 jsme zhruba na konzumaci 8 kg na osobu v průměru ročně,“ tvrdí jeden z pořadatelů festivalu Jan Škoda.

„Cílem projektu je dokázat, že mušle můžou v Praze chutnat stejně dobře jako u moře. Jelikož přeprava od moře sem trvá pouze 18 hodin a závozy jsou třikrát týdně, čerstvost je stejná jako u moře,“ doplnil.

Za pár korun

Hodně lidí se tyto pokrmy zdráhá jíst, protože se obávají vysoké ceny. Mušle nejsou žádným luxusním nedostupným zbožím, ale chuťově výbornou, nutričně hodnotnou a zdraví prospěšnou součástí každodenního jídelníčku. Za 400 g mušlí na bílém víně zaplatíte v průměru okolo 300 korun. Samozřejmě záleží na restauraci.

Foto: Novinky

Mušle jsou velmi jednoduché na přípravu.

Pozor na mrtvou mušli

Tato pochoutka se dá připravit na neuvěřitelné množství způsobů. Podle šéfkuchaře pražské restaurace Aureole Jiřího Krále jsou slávky i velmi jednoduché na přípravu. „Čím kratší dobu se dělají, tím lepší. Stačí šest minut a můžete podávat,“ usmívá se kuchař.

Jen si dávejte pozor při jejich přípravě, aby byly všechny zavřené. Jakmile je jen jedna otevřená, „otráví“ vám celé jídlo a vy pak skončíte se střevními potížemi.

Foto: archiv Prague Mussel Week, Novinky

Mušle budou přímo z moře vytažené.

Festival trvá od pondělí 23. do neděle 29. září, jsou do něj zapojeny desítky pražských restaurací, které jsou rozděleny do tří kategorií podle cenové dostupnosti a kvality na „luxury“, „bistro“ a „value for money“.

Reklama

Výběr článků

Načítám