Hlavní obsah

Stovky transsexuálů demonstrovaly v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Stovky transsexuálů demonstrovaly v sobotu v pařížských ulicích, aby si postěžovaly na diskriminaci a zdravotní péči při změně pohlaví. Počet účastníků odhadla agentura AFP na 1200 lidí.

Článek

Tradiční republikánské heslo "Volnost, rovnost, bratrství" vystřídaly transparenty s požadavky volnosti, rovnosti a změny identity. "Chlap je takto, ženská takhle, sklapni psychiatře, otravuješ!" skandovali demonstranti za dunění bubnů a pískotu píšťalek.

Mnohdy byli mohutně nalíčení, s růžovými parukami a barevnými kravatami. Kolemjdoucí běžné smrtelníky šokovali muži v síťovaných punčochách a ve střevíčcích na vysokých podpatcích. Velký prapor v modro-růžovo-fialové barvě měl zase vyjadřovat, že v otázkách pohlaví je nuancí více a dvě možnosti nejsou definitivní.

"Požadujeme okamžité vyškrtnutí transsexuality ze seznamu duševních nemocí. Stále nás považují za psychicky nemocné, jako homosexuály před 30 lety," prohlásila Rochelle Grégorie, místopředsedkyně "sdružení postižených Benjaminovým syndromem" s asi dvěma stovkami členů. Úřady by prý měly vzít na vědomí existenci osob, které nelze zařadit do kolonek "muž" či "žena", jak se vyžaduje třeba při sociálním pojištění. Sáma se před půl stoletím sice narodila jako chlapec, ale vždy se cítila ženou, jíž se stala.

Podle mluvčí pořadatelů pochodu Sofie Lichtenové žije jen ve Francii na 60 000 transsexuálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám