Hlavní obsah

V Pelhřimově oholili nejdelší knír v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV

Třiapadesátiletý Jiří Patera v pátek přišel ve městě rekordů Pelhřimově o nejdelší knír v Česku. Žil s ním 14 let. V době největší slávy měřilo jeho rozpětí 124 centimetry, potom mu jich třicet centimetrů uhořelo. Kníry nosil přehozené za uši a sepjaté do culíku, aby, jak řekl, nestrašil děti. Fotografie z holení kníru budou i po uzávěrce zařazeny do letošního vydání České knihy rekordů. Knír si chtěl totiž rekordman oholit původně při jejím křtu, to už ale bude v nemocnici.

Článek

Patera si nakonec nechal narůst i bradku, protože se nerad holí. Té ho holička zbavila nejdříve. Potom rozhodčí agentury Dobrý den naposledy vous přeměřili a zaznamenali do protokolu 86 centimetrů. Následovalo stříhání mužné ozdoby a potom i holení brady. K dokonání všeho si Patera nechal strojkem probrat i vlasy.

Po aktu, který sledovaly desítky novinářů, omládl o několik let, ale pocítil průvan na bradě i obličeji. Na zimu už má připraveného kulicha. "Cítím hezký vánek. To byla dřív taková izolační clona: přes léto vousy chladily, v zimě hřály. Uvidíme, co bude dál," řekl se smíšenými pocity.

Zarůst se nechal, když si rodina vzala půjčku na dům, oholit se chtěl, až ji splatí. Potom přišel ale druhý úvěr a kníry se prodlužovaly. Několikrát je chtěl oholit, nikdy k tomu nedošlo. I dceru k oltáři nakonec vedl zarostlý. O vousy podle manželky Aleny nijak zvlášť nepečoval. "Co na hlavu, to na bradu, potom je vykartáčoval a vyčesal," popsala.

Největší potíže při jídle? "Tak to byly polévky nebo omáčky, a ty já rád," řekl. "Anebo takový polárkový dort či chlebíčky... to jsem měl vždycky půlku na vousech," směje se.

O kus rekordních vousů přišel při pálení nepořádku. Kuřákem totiž není 16 let. "Dával jsem pozor, ale otočil se vítr a neštěstí bylo dokonané. Nebylo to mojí nešikovností - příroda, mocná čarodějka, zasáhla," konstatoval.

Na operaci sympatický rekordman, jenž se živí farmařením, půjde v pondělí. Zlomil si žebra a při rentgenu zjistili, že tam má "nějakého prevíta." Převáděl ovce k beranovi a jedna ho porazila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám