Hlavní obsah

Sumec albín se zabydlel ve strouze v Božkově

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Překvapení čekalo na partu nadšenců z Plzně-Božkova, když se v neděli pustili do čištění půldruhého metru široké strouhy, která protéká zahradou hospody Pod kopcem a je napájena z řeky Úslavy.

Článek

Pod  vymletým břehem narazili na metr dlouhého bílého sumce. "Nikdo neví jak se tam dostal. Před rokem se ale chlubil jeden zdejší  podnikatel, že tam hodil nějakou rybu," řekl hostinský  Václav Beneda.  

Pro místní se stal sumec albín rázem největším miláčkem. "Bude božkovským talismanem. Dali jsme mu jméno Alfons. Hned nás to motivovalo k tomu, abychom vytvořili lepší životní podmínky. Chceme postavit hráz, aby měl hlubší vodu. Zatím jsme ho umístili na bezpečnější místo z obavy před pytláky," dodal Beneda.

Pro případné rybožrouty hostinský vzkazuje, že kdo ublíží jakémukoliv zvířecímu  albínovi, tak podle pověry  do roka zemře. "Chceme o něho pečovat co nejlépe, aby nestrádal hlady a rostl. Budeme pro něho chytat malé ryby a  krmit ho.  Každý podzim uděláme výlov, sumce změříme, zvážíme a pak ho pustíme zase zpět," uzavřel Beneda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám