Hlavní obsah

Mladí hezcí muži se chovají jako hřebci

Mladí muži, kteří se cítí být hezcí, nebo jsou alespoň spokojeni se vzhledem a postavou, se uchylují k rizikovějšímu sexuálním chování než vrstevníci, kteří o sobě tak pozitivně nesmýšlejí. Mladé dívky naopak vede pozitivní hodnocení vlastního vzhledu spíše ke zdrženlivosti. Dokazují to výsledky průzkumu, který mezi vysokoškoláky provedla Pensylvánská státní univerzita v University Park.

Článek

Muži s pozitivním vzhledovým sebehodnocením se milují s více partnerkami a častěji bez ochrany. "Všeobecně se tvrdí, že cítit se pěkně je pozitivní. Neříkáme, že to není pravda, ale studie ukazuje na možné negativní důsledky takového sebehodnocení," řekla Eva Lefkowitzová.

Výzkumníci se dotazovali 434 studentů ve věku 17 až 19 let, kteří byli prvním rokem na vysoké škole. Téměř šedesát procent bylo již sexuálně aktivních a dvě třetiny z nich tvrdilo, že nepoužívají kondom pokaždé, zatímco polovina přiznala, že se před sexem nebo při něm posilňovala alkoholem.

Sexuálně aktivní studenti vyjádřili mnohem menší míru nespokojenosti se svým vzhledem a své celkové tělesné vzezření hodnotili vcelku kladně. Podle vědců však není jasné, zda je prvotním hybatelem mužského sebehodnocení sex a dobrý pocit vzhledu následuje, nebo naopak dobrý vzhled vede k častějšímu vyhledávání partnerek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám