Hlavní obsah

Chirakova adoptivní dcera ozřejmuje jeho málo známou stránku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Málo známou stránku francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka osvětluje kniha jeho "neoficiální adoptivní dcery" Anh Dao, která nyní vychází ve Francii. Někdejší uprchlice z Vietnamu v ní líčí své přijetí v Chirakově rodině, svůj život v ní i svazky, které ji s ní dál pojí.

Článek

Autorka popírá, že by knihu napsala na objednávku s cílem vylepšit obraz prezidenta, který v poslední době utrpěl vážné šrámy.

Anh Dao podobně jako mnozí její krajané uprchla ze země po pádu jihovietnamského Saigonu do rukou komunistů a ve svých 22 letech se dostala v roce 1979 do Paříže.

Tehdejší pařížský starosta Chirac si jí všiml na letišti, kde uprchlíky vítal a kde ze strachu z budoucnosti plakala v koutě. Spolu s manželkou Bernadette ji okamžitě vzali k sobě a zacházeli s ní jako se svou třetí dcerou. Anh Dao s nimi žila dva roky, Chirac jí obstaral i zaměstnání, v roce 1981 ji oddal s jejím prvním manželem, ale styky mezi ní a jeho rodinou pokračují stále.

Život soukromý versus veřejný

I opoziční deník Libération, který Chiraka nemá vůbec rád, přiznává, že jde o pěkný příběh a že kniha se vůbec nepodobá nějakému "pokusu o polidštění prezidentského páru". Oceňuje také Chirakovu diskrétnost v této záležitosti. "Chirakovi zřejmě postaru oddělují svůj soukromý a veřejný život, jako dobří farníci mlčí o svých dobrých skutcích a odmítají předvádění," píše list.

Také Anh Dao zdůrazňuje, že Chirac nikdy jejího příběhu nevyužil k politickým cílům. Knihu prý napsala na radu svého druhého manžela, aby vylíčila svou cestu "z pekla do ráje". Chirakovi ji dala přečíst krátce před vydáním a on v ní nenavrhl žádnou změnu.

Ze života v rodině nynějšího prezidenta prý nejraději vzpomíná na večery, kdy se spolu s ním dívala na filmy s Johnem Waynem, před kterými ostatní utíkali. V rozhovoru pro Le Parisien mluví tato matka tří dětí o Chirakových občas jako o "Jacquesovi a Bernadettě". Děti říkají Chirakovým "dědečku" a "babičko", i když skuteční rodiče Anh Dao po letech do Francie také přijeli.

O existenci Chirakovy "adoptivní" dcery se ve Francii ví, ale nijak se o tom nemluví. Z jeho dvou skutečných dcer má mladší Claude v prezidentském paláci na starost styky s veřejností. Starší Laurence, těžce postižená anorexií, žije v ústraní. I kolem toho se zachovává diskrétnost, i když Bernadette Chiraková nedávno o dceřině nemoci mluvila v televizi.

Chirac loni utrpěl těžkou porážku, když Francouzi v referendu odmítli jím prosazovanou ústavu Evropské unie. Další politickou ranou byly pro něho podzimní velké nepokoje na předměstích. Kromě toho byl loni postižen malou mozkovou příhodou, která ale nezanechala následky. Jeho popularita je však na velmi nízké úrovni a jeho opětná kandidatura v prezidentských volbách v příštím roce se považuje za nepravděpodobnou. Je mu 73 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám