Hlavní obsah

Davida ochrání plošina

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Na nárazuvzdornou plošinu, která bude schopna čelit zemětřesení, bude možná brzy umístěna slavná Michelangelova socha Davida ve Florencii. Italské úřady se tímto krokem chtějí pojistit před poškozením jedné z nejvýznamnějších památek renesance.

Článek

Přestože je riziko zemětřesení v Toskánsku poměrně malé, v minulosti byly zaznamenány otřesy půdy až do výše šesti stupňů Richterovy stupnice.

Speciální nárazuvzdorná plošina navržená odborníkem na seismické jevy Lucianem Marchettim je velmi důmyslným systémem tlumičů, kol a nosníků, které umožní 5,5 tuny těžké soše vychýlit se z původní polohy až o několik centimetrů.

Socha má praskliny

Již některé dřívější studie upozornily na to, že kotníky Davida mohou být příliš slabé. Na místech, které nesou váhu sochy, jsou vidět praskliny. Ty měly vzniknout tím, že více než sto let stála socha nakloněná dopředu na hlavním florentském náměstí. Do muzea byl David přemístěn až v roce 1873.

V současnosti není David v nebezpečí

Ředitel muzea Galleria dell' Academia, v němž je nyní socha umístěna, oznámil, že odborníci zatím Marchettiho návrh zvažují. "V současné době není David v ohrožení, pokud se ale opatření proti zemětřesení ukáží jako nezbytná, svoláme do Florencie špičkové experty z celého světa," oznámil.

Michelangelo pracoval na soše tři roky a předal ji městu v roce 1504 -symbolicky měla představovat Florencii, která byla navzdory své malé rozloze schopna čelit mnohem větším městským státům.

Reklama

Související témata:

Související články

Restaurování Davida se protáhne

Restaurátorské práce na známé Michelangelově soše Davida se protáhnou do příštího roku, protože odborníci se nemohou shodnout na metodě, jak plastiku dále...

Michelangelův David se před narozeninami koupe

Italští restaurátoři začali v úterý s čištěním Michelangelovy slavné sochy Davida destilovanou vodou. Mramorového mladíka tak chtějí připravit na jeho 500....

Mramorový obr slaví pět set let

Když byla ve Florencii před pěti sty lety odhalena více než čtyřmetrová socha Davida, tušila většina přítomných, že jsou svědky historické události. Tvrdilo...

Výběr článků

Načítám