Hlavní obsah

Michelangelův David se před narozeninami koupe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FLORENCIE

Italští restaurátoři začali v úterý s čištěním Michelangelovy slavné sochy Davida destilovanou vodou. Mramorového mladíka tak chtějí připravit na jeho 500. narozeniny, které oslaví v příštím roce. Davidovu koupel provází ostrá mezinárodní kritika, která se bojí nenávratných škod na materiálu sochy a propaguje použití tzv. suché metody.

Foto: archiv provozovatele Svah Zlín

Dětský karneval

Článek

Omytí destilovanou vodou bylo podle ředitele florentských muzeí Antonia Paolucciho dva týdny zkušebně ověřováno a testy ukázaly, že metoda mramoru neškodí a je účinná.

Mokrá metoda spočívá v omývání mramoru speciálními bavlněnými zámotky, které jsou napuštěny destilovanou vodou, celulózou a vláknitým jílovým minerálem sepiolitem, kterému se říká mořská pěna.

Věčné mládí pod prachem

Naproti tomu již v dubnu odstoupila pro nesouhlas s umýváním Davida ze své funkce florentská restaurátorka Agnese Parronchiová. Jako uznávaná odbornice na mramor prosazovala "suchou" metodu, tedy čištění sochy pomocí bavlněných klůcků, jemných kartáčků, štětců a kůží.

Ředitelka galerie Uffizi Franca Fallettiová i další naopak vytýkají suché metodě, že může mít za následek jen zatlačení nečistot ještě hlouběji do pórů kamene. Podle Fallettiové dokáže suchá metoda jen odstranit prach, zatímco díky použití destilované vody dostane David opět vzhled symbolu věčného mládí, jímž jej Michelangelo chtěl mít.

Restaurátorský terorista přišel s peticí

Americký umělecký historik a expert James Beck, který v minulosti kritizoval například restaurování Michelangelových fresek v Sixtinské kapli, považuje mokrou metodu za příliš drastickou. Sáhl dokonce k nevídanému nátlaku: soustředil kolem sebe kunsthistoriky z řady zemí, aby italské restaurátory donutil "dát ruce pryč" od Davida. Mezinárodní petici podepsalo 39 uměleckých expertů.

David není z nugátu

Paolucci na to v italské televizi reagoval prohlášením, že tentokrát Beck "zašel se svým protirestaurátorským terorismem příliš daleko". Jak řekl, "David není z nugátu, aby se rozpustil, když se ho člověk dotkne". A dodal, že člověk se také každé ráno umyje, aby byl čistý. Zdůraznil, že "v roce 2004 bude Davidovi 500 let a my ho chceme k jeho narozeninám představit v co nejlepší kondici".

David se koupe na veřejnosti

Restaurátorka Cinzia Parnigoniová, která nahradila doktorku Parronchiovou při očistě Davida, již má zkušenosti s mokrou metodou z očisty jiného Michelangelova díla, Vězňů.

Nyní tedy bude pokračovat v práci na Davidovi za přímého dohledu návštěvníků galerie, neboť vedení se rozhodlo, že se na očistě bude pracovat i během návštěvních hodin.

Michelangelova socha Davida stála přes 300 let na náměstí Piazza della Signoria. V roce 1873 byla přesunuta do Galleria dell'Academia. Každoročně ji spatří zhruba 1,2 miliónu návštěvníků galerie.

Anketa

Viděli jste na vlastní oči originál Davida ve florentské galerii?
ano
35,2 %
ne
64,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 105 čtenářů.

Reklama

Související články

Restaurování Davida se protáhne

Restaurátorské práce na známé Michelangelově soše Davida se protáhnou do příštího roku, protože odborníci se nemohou shodnout na metodě, jak plastiku dále...

Výběr článků

Načítám