Hlavní obsah

Reforma nástupnictví je ve Španělsku velmi složitá

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Poté, co se korunnímu princi Felipemu a princezně Letizii v noci na pondělí narodila dcera Leonor, ožila ve Španělském království debata o reformě následnictví trůnu. Trnem v oku mnoha kritiků je ustanovení, podle něhož mají přednost potomci mužského pohlaví. Pokud by tedy prvorozená Leonor měla v budoucnu bratra, přešlo by panovnictví na něj.

Článek

Zvažovaná reforma by přitom byl velmi komplikovaný proces. Zapotřebí by byla nejen změna ústavy schválená dvoutřetinovou většinou, ale i odstoupení vlády a nové volby. Reformu by totiž musel v novém hlasování schválit ještě i nový parlament, načež by se k ní občané vyjadřovali v následném referendu.

Socialistická vláda premiéra Josého Luise Zapatera plánuje příslušnou změnu ústavy na rok 2008, kdy by se i bez ohledu na zmíněnou reformu měly konat parlamentní volby.

Pokud by se ale ještě předtím narodil Felipemu a Letizii syn a následnictví trůnu by přesto mělo být zajištěno pro starší Leonor, musela by se pravidla změnit retroaktivně.

To by ale v sobě skrývalo jisté nebezpečí: retroaktivita by totiž mohla zpochybnit nástupnická práva samotného Felipeho, protože má dvě starší sestry Elenu a Cristinu. Citlivou otázkou bude zřejmě i referendum o reformě následnictví trůnu. Zapatero by chtěl do lidového hlasování zahrnout i změny dalších bodů ústavy, na nichž se však politické strany zatím nemohou shodnout.

Madridský deník El País v této souvislosti varoval, že takové referendum by se mohlo lehce stát plebiscitem o vlastní monarchii. Nikdo se prý neodvažuje předvídat, jak by hlasování dopadlo. Španělé jsou sice stoupenci krále Juana Carlose, nikoli však nutně i monarchie jako takové, napsal list.

Reklama

Související témata:

Související články

Španělskou princeznu Letizii hospitalizovali

Španělská princezna Letizia byla v noci na úterý přijata do nemocnice kvůli předčasným porodním bolestem. Princezna je v osmém měsíci těhotenství. Po vyšetření...

Budoucí španělská královna porodila dceru

Princezna Letizia (32), budoucí královna Španělska, porodila prvního potomka. V noci na pondělí přivedla na svět dceru. Narození holčičky znovu otevřelo otázky...

Výběr článků

Načítám