Hlavní obsah

Na Slunci je velká skvrna, čtyřikrát větší než Země

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech je na Slunci obrovská skvrna, která má průměr asi 50 tisíc kilometrů. To odpovídá velikosti planety Neptun. Skvrna je téměř čtyřikrát větší než Země. Právu to řekl ve čtvrtek astronom Pavel Suchan z České astronomické společnosti.

Článek

"Skvrna je tam i přesto, že se nyní Slunce ve své jedenáctileté periodě nachází před minimem sluneční činnosti, které bude v příštím roce. Vidět bude do 20. září," sdělil Suchan.

Sluneční skvrny jsou chladnější místa na povrchu. "Slunce nemá pevný povrch, myslíme jím vrstvu nazývanou fotosféra, tedy rozhraní mezi nitrem a atmosférou. Fotosféra je ta vrstva Slunce, kterou vidíme. Její teplota je 6000 stupňů, skvrny mají teplotu 4500 stupňů. Proto se nám zdají při pozorování černé," vysvětlil.

Nutná ochrana zraku

Sluneční skvrny život na Zemi nijak neovlivní. Jsou však v aktivních oblastech na Slunci a doprovázet je mohou sluneční erupce, tedy energetické výbuchy do atmosféry Slunce. Tato oblast v souvislosti s nynější sluneční skvrnou už vyprodukovala devatenáct středních a devět velkých erupcí. Uvolněné částice při erupci putují do meziplanetárního prostoru. Tím nejhezčím projevem na Zemi jsou polární záře, nejhorším poruchy elektrorozvodných a telefonních sítí.

Současná skvrna na Slunci je tak velká, že ji můžeme snadno pozorovat i pouhým okem. "Je pod středem slunečního kotouče a k pozorování potřebujeme sluneční filtr nebo svářečský filtr číslo třináct," upozornil Suchan. V případě pozorování dalekohledem bychom neměli zapomenout, že pohled do něj bez speciálního filtru nás může připravit o zrak.

Reklama

Související články

Vědci zaznamenali obří erupce na Slunci

Američtí vědci ve středu pozorovali čtvrtou nejmohutnější naměřenou erupci na Slunci za posledních 15 let. S odvoláním na americký Národní úřad pro výzkum...

V říjnu nastane prstencové zatmění Slunce

Třetího října tohoto roku budeme mít možnost spatřit z České republiky částečné zatmění Slunce. Máte-li cestovatelského ducha a pár dnů dovolené, můžete...

Výběr článků

Načítám