Hlavní obsah

Rusko nabídne oblet Měsíce za 2,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská společnost Eněrgija nabídne bohatým turistům unikátní cestu kolem Měsíce. S odvoláním na dobře informované zdroje z Federální kosmické agentury (FKA) o tom v úterý informoval list Izvěstija. Cena tohoto "vyhlídkového letu" by přitom neměla překročit 100 miliónů dolarů (asi 2,5 miliardy Kč).

Článek

Vesmírný turista by po dvouleté přípravě startoval z kazašského kosmodromu Bajkonur v raketě Sojuz TMA. Týden by strávil na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přípravou na samotný výlet. K Měsíci by ho pak dopravil modul DM 3 poháněný raketou Proton.

Po týdenní pouti vesmírem a obletu Měsíce by pak cestovatel pokračoval po sestupné dráze k Zemi. Celá cesta by měla podle listu Izvěstija jediný háček - turista by nezahlédl odvrácenou stranu Měsíce.

Eněrgija, jež usiluje o získání dalších finančních prostředků pro svou činnost, už do vesmíru vyslala turisty dvakrát - amerického podnikatele Dennise Tita a jeho jihoafrického kolegu Marka Shuttleworthe, a chystá další. Týdenní let stojí zhruba 20 miliónů dolarů (500 mil. Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám