Hlavní obsah

Brčkokalypsa či zběsilé sundávání ponožek. Rekordy slouží k pobavení i osvětě

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé vyšla v roce 1955 a od té doby se mnoho lidí snaží, aby se uvnitř ní objevilo jejich jméno. Řeč je o Guinessově knize rekordů, která se i v letošním roce rozrostla o další výkony a pozoruhodnosti, jež někdy hraničí až s bizarní podívanou.

Foto: Profimedia.cz

Dílo nazvané "Brčkokalypsa" upozorňuje na znečištění planety.

Článek

Pokud máte zájem, aby vaše jméno bylo uvedeno ve slavné knize, začněte trénovat. Ať už to bude cokoliv, šance na úspěch tady je. Stačí třeba dobře sundávat ponožky, případně mít opravdu velký hlad.

Výběr rekordů pokořených v roce 2019:

Největší ženské nohy

Sehnat boty v obyčejném obchodě je pro Britku Julii Feltonovou problém. Komisaři z Guinessovy knihy rekordů v dubnu potvrdili její světové prvenství a 49letá žena se tak pyšní největšími ženskými nohami na světě. Měří bezmála 33 centimetrů a boty shání Feltonová velikosti 49,5.

Rubikova kostka poslepu

V osmdesátých letech minulého století se stal hlavolam s barevnými kostičkami  fenoménem. Od té doby se Rubikovu kostku snaží sestavovat jak děti, tak dospělí, a kromě soutěží na rychlost existují lidé, kteří kostku složí i poslepu. Nejrychleji se to povedlo letos v dubnu Australanovi Jacku Caiovi, jenž složil kostku v čase 16,22. Překonal tak rekord o tři desetiny sekundy.

Mexická rychlovka

Soutěže jedlíků jsou populární zábavou, a není proto překvapením, že mnoho rekordů se týká právě jídla. Co takhle nejrychleji snězené burrito? Mexický pokrm, kdy se tortilla naplní zejména masem, fazolemi a rýží, je populárním rychlým občerstvením a kromě „rodného” Mexika se těší oblibě i za hranicemi své domoviny. Angličanka Leah Shutkeverová do sebe dokázala nasoukat burrito za 44,2 sekundy a od května tak drží světový rekord. Zvládli byste to rychleji?

Ponožkový král

Pokud jsme v úvodu zmiňovali, že někdy zápisy hraničí s bizarností, pak je výkon Davida Rushe tím pravým příkladem, že nad některými rekordy rozum skutečně zůstává stát. Devětadvacetiletý Američan se totiž může směle označit za profesionálního sundávače ponožek. V lednu se mu za minutu povedlo sundat z nohou pomocníků 70 ponožek, a vytvořil tak rekord, který by se možná při troše tréninku a úsilí dal překonat. Je však docela možné, že pokud nebudete trénovat jen na sobě, setkáte se s hodně podivnými pohledy.

Brčkokalypsa

Oproti bizarním rekordům se také někdy může zápis do Guinessovy knihy rekordů jevit jako součást boje za svoje přesvědčení. Počátkem roku vytvořila ve vietnamském Ho Či Minově Městě Kanaďanka Von Wongová obří instalaci z plastových brček, která nasbírala z kaváren a odpadků. Celkem jich použila 168 037 a tři metry vysoká instalace pojmenovaná v překladu jako „brčkokalypsa” má tak kromě rekordu upozorňovat na znečišťovaní planety jednorázovými plasty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám