Hlavní obsah

Obří Rubikovu kostku jen tak nesložíte

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší statickou řešitelnou Rubikovu kostku světa odhalili tento měsíc v prostorách Michiganské univerzity. Navrhli a zkonstruovali ji studenti strojního inženýrství. Složit ji je samozřejmě mnohem těžší než její kapesní verzi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti vyrobili obří Rubikovu kostkuVideo: AP

 
Článek

Unikátní rébus se nachází v prostorách laboratoří G. G. Browna na Michiganské univerzitě v americkém městě Ann Arbor. Na jeho výrobě se podílelo sedm bývalých i současných studentů Fakulty strojního inženýrství. Složit obří Rubikovu kostku bude podle jejího hlavního tvůrce Ryana Kuhna trvat řešitelům určitě víc než hodinu.

S kapesní verzí jde velmi rychle manipulovat a s trochou cviku ji lze za pomoci naučených algoritmů složit téměř bezmyšlenkovitě. Kuhn to zvládne do dvou minut. Při skládání kostky v nadměrné velikosti ale nelze dělat rychlé mechanické pohyby a kvůli složitější manipulaci je mnohem těžší určit jednotlivé tahy a zapamatovat si ty již provedené. Soustředěnost skladatele je tedy klíčová.

Podle agentury Associated Press váží mechanický hlavolam přes 680 kilogramů a jeho povrch tvoří masivní, převážně hliníková struktura. Má klasický formát 3x3x3, což znamená, že se skládá z 27 jednotlivých kostiček včetně té, která tvoří samotné jádro hlavolamu.

Rubikova kostka se stala hitem na přelomu 70. a 80. let 20. století, kdy byla vyráběna v miliónových sériích a podle různých zdrojů se stala nejprodávanějším hlavolamem světa. Vynalezl ji maďarský sochař a architekt Ernő Rubik roku 1974, patentována byla o rok později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám