Hlavní obsah

Město si na zvelebení najalo sprejera. Nakonec skončil v poutech

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že chytili vandala při činu, si mysleli strážníci z amerického Detroitu, když dorazili k jednomu z místních viaduktů. Ukázalo se však, že sprejer pracuje pro stejného zaměstnavatele jako strážníci. Na zvelebení právě vandaly zničených části města si jej totiž najala detroitská radnice. Chybu však strážníci nepřipustili a později uvedli, že umělce zadrželi kvůli soudnímu předvolání za nezaplacenou pokutu.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté z Detroitu umělce a hudebníka Sheefyho McFlye zastavili, když pracoval na první z deseti nástěnných maleb, které si od něj objednalo samo město. Strážníci jej nejprve považovali za běžného vandala, a i když se McFly snažil situaci vysvětlit, postupně se k němu sjelo několik policejních jednotek.

McFly, jehož civilní jméno zní Tashif Turner, přiznal, že při ruce neměl povolení od města. Za umělce se však přimluvil městský úředník, který na místo dorazil. To policistům nestačilo a sprejera si odvezli na stanici. Podle mluvčí detroitské policie sprejer s nimi dostatečně nespolupracoval. Důvodem k zatčení se později stalo také soudní předvolání, které McFly obdržel za nezaplacenou pokutu za parkování.

Ve vazbě nakonec strávil 24 hodin, kvůli nezaplacené pokutě ho navíc čeká soud 3. července. „Je to oxymóron - dělat něco pro město a být zatčen městem,“ uvedl pro místní web Detroit Free Press. „Chovali se ke mně jako ke zločinci, i když jsem byl pověřen městem,” dodal.

Malby za statisíce

Za deset objednaných maleb má McFly dostat od města v přepočtu 224 tisíc korun. Jde o součást projektu City Walls (Městské zdi), kterým se Detroit snaží zvelebit sprejery poničené oblasti. Cílem je nevzhledná graffiti nahradit uměním, které vydrží dlouhodobě.

V Detroitu přitom projekt funguje už skoro dva roky, policisté by tak s ním měli být obeznámeni. Podle zástupce města, který na projekt dohlíží, se jednalo o pouhé nedorozumění, jelikož lokální policisté vždy vědí předem o tom, že v místě působí městem posvěcený sprejer.

„Naneštěstí kolem projížděli náhodní strážníci z jiného okrsku a považovali to za neschválenou akci. Zastavili ho, a on u sebe neměl povolení,” popsal. Do budoucna plánují sprejerům zařídit identifikační štítky, aby k podobným nedorozuměním už nedošlo. Sám McFly však přiznává, že po nepříjemné zkušenosti zatím netuší, zda hodlá v malbě pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám