Hlavní obsah

Výherce pohádkového jackpotu se musí rozdělit s exmanželkou, potvrdil americký soud

Novinky, nčs

Šest let se táhl soudní spor o nárok na miliony dolarů v americkém státě Michigan. V roce 2013 vyhrál 50letý Richard Zelasko v loterii částku 80 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy korun), a ačkoliv tou dobou probíhalo mezi ním a jeho manželkou rozvodové řízení a oni nežili společně, soud nařídil výherci, aby se o peníze rozdělil, informují servery Independent a Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po zdanění výhry a dalších srážkách se suma ztenčila na 38 milionů dolarů, tedy zhruba 850 milionů korun. Ani to však není částka, která Zelaskovi zůstala. O dva roky mladší bývalá manželka Mary Elisabeth, se kterou Zelasko žil v letech 2004 až 2011, totiž uspěla se žádostí o vyplacení téměř poloviny milionového jackpotu.

Když mohly být předchozí nevýherní tikety společnými ztrátami, měla by být i výhra společná.
John Mills - soudce

K pochopení celé situace je potřeba uvést, že rozvod, o nějž požádala v roce 2011 Mary Elisabet, nebyl ukončen, řešilo se majetkové vyrovnání a péče o tři děti, které z manželství vzešly. V době vsazení tiketu tak sice manželé nežili společně, oficiálně však stále tvořili manželský pár. K definitivnímu rozvodu došlo až v roce 2018.

Exmanželka si tak v roce 2013 přišla na 15 milionů dolarů (336 milionů korun) a o rok později inkasovala další tisíce na výživné pro tři děti, které má společně se Zelaskem. „Nebyl to první tiket, který výherce vsadil. A když mohly být předchozí nevýherní tikety společnými ztrátami, měla by být i výhra společná,“ uvedl tehdy soudce John Mills, který však v roce 2014 zemřel a Zelasko se rozhodl odvolat a nechat soud celý případ přezkoumat.

To mu ve výsledku nebylo nic platné, jelikož soud v Michiganu 12. června letošního roku potvrdil původní nařízení soudu z roku 2013 a Zelasko tak bude muset vyžít „pouze“ se zhruba půlmiliardou korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám