Hlavní obsah

Dejte nám kontakt na výherce 1,4 miliardy, žádají lidé loterijní společnost

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 1,412 miliardy korun vyhrál minulý týden sázející z České republiky. Štěstí se na něj usmálo v loterii Eurojackpot a výherce se tak zařadil na druhé místo v žebříčku nejvyšších tuzemských výher. S velkým bohatstvím však přichází i velké starosti. Lidé, kteří nevyhráli, totiž mají pocit, že by se výherce měl rozdělit.

Foto: Sazka

Ilustrační foto

Článek

Během uplynulých dní loterní společnost kontaktovaly desítky lidí, kteří žádají po výherci finanční pomoc, nebo si sami výhru nárokují. „Každý den do Sazky dorazí mnoho telefonických a mailových žádostí od lidí, kteří se ocitli ve finanční nouzi a prosí o zprostředkování kontaktu s novým českým miliardářem. Zároveň se také několikrát ozval někdo, kdo tvrdil, že vyhraný obnos náleží jemu,“ říká Václav Friedmann, mluvčí loterní společnosti Sazka.

Není výjimkou, že do sídla společnosti zajdou lidé i osobně. A ačkoliv snaha o falšování tiketu je z principu marná, protože výherní tiket byl vsazený přes internet, lidé se odradit nenechají.

„Nejčastěji chtějí finanční pomoc a přímý kontakt na výherce. Nechávají mu také vzkazy a dopisy s čísly bankovních účtů. Najdou se i takoví, kteří osobně přijdou a tvrdí, že jsou výhercem. Poté, co je vyzveme k ověření identity, sami od sebe odcházejí,” popisuje situaci Friedmann.

Zatím neznámý výherce je se Sazkou v kontaktu již od druhého dne po zveřejnění výherních čísel. Na osobní schůzku však stále nedošlo. „Přislíbil, že oznámí návrh termínu schůzky a způsob, jak si své peníze přeje vyplatit. Zatím na kontakt s výhercem čekáme, ví, že nemusí spěchat a má tak čas pečlivě si všechny následující kroky rozmyslet. Na dohodě o tom, jak výhru vyplatit, má totiž podle nového loterijního zákona lhůtu celý rok, před čtyřmi lety to bývalo jen 35 dnů,” ujasňuje Friedmann.

Předavač výher se tak může těšit na dalšího miliardáře ve své předávací místnosti. V historii půjde už o druhého. Absolutní rekord výhry v České republice zatím drží muž středního věku z Pardubicka, který si přál zůstat v anonymitě. Na účtu mu přistálo 2,466 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám