Hlavní obsah

Hladový lední medvěd se zatoulal do sibiřského města

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky kilometrů musela urazit zbloudilá samice ledního medvěda, která se objevila v ulicích sibiřského města Norilsk. Daleko od jejího přirozeného prostředí v Arktidě medvědici pravděpodobně zahnalo hledání potravy. O zesláblé a hladové zvíře se postarali přivolaní ochranáři z Krasnojarsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hladový lední medvěd se zatoulal do sibiřského městaVideo: Reuters

 
Článek

V průmyslové oblasti poblíž sibiřského města Norilsk, známého pro těžbu niklu, byla medvědice zpozorována už v neděli.

Na pohled zesláblé zvíře se pak několik dní pohybovalo poblíž města a v úterý skončilo na jeho předměstí. Tam, jak rezignovaně leží a občas zvedne hlavu, si jej všimli místní obyvatelé.

Šlo o první výskyt ledního medvěda ve městě za posledních 40 let. Nečekaný návštěvník tak vylákal do ulic velkou část obyvatel města, kteří si jej přišli prohlédnout či vyfotit.

Na to, aby se vyhladovělá medvědice držela v bezpečné vzdálenosti od lidí, dohlíželi policisté až do středy, kdy byla odchycena přivolanými ochranáři z Krasnojarsku. Podle ruské agentury TASS bude letecky poslána do tamní zoo, jelikož by opětovný návrat do přírody nemusela přežít.

Ochranáři přesně netuší, jak se medvědice dostala až do ulic města, stovky kilometrů od svého přirozeného prostředí. Místní ochranář Oleg Kraševský, kterému se povedlo natočit zvíře z blízkosti, pro agenturu AFP uvedl, že pravděpodobně prostě zabloudila. Popsal také, že zesláblá medvědice měla pro podrážděné oči problémy s viděním.

Klimatické změny v posledních letech silně zasáhly populaci ledních medvědů, kteří táním arktických ledovců přichází o svá přirozená prostředí a za potravou jsou nuceni se uchylovat do blízkosti lidských obydlí.

V únoru letošního roku dokonce musely úřady na ruském souostroví Nová země vyhlásit stav nouze. Od prosince se tam k lidským obydlím začaly stahovat desítky ledních medvědů. Tamní úřad gubernátora situaci dokonce nazval medvědí invazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám