Hlavní obsah

Stovky potápěčů vytáhly ze dna oceánu přes tunu odpadu

Novinky, jdu

Čištění mořského dna u pobřeží na jihu Floridy se v sobotu účastnilo 633 potápěčů, čímž se zapsali do Guinnessovy knihy rekordů. Během akce se jim povedlo odstranit z vod u oblíbené rybářské destinace tunu a půl odpadu. Polovina z toho připadla na olovnaté rybářské návnady.

Foto: Mike Stocker, ČTK/AP

Vody u pobřeží Floridy uklízel v sobotu rekordní počet 633 potápěčů.

Článek

Z vod poblíž oblíbené rybářské destinace Deerfield Beach nedaleko Miami se podle organizátorů povedlo potápěčům odstranit přibližně devět tisíc kusů odpadu

Potápěči ze dna vylovili například i lodní žebřík, činky či informační cedule.

Čištění vod kolem mola je každoroční událostí, letos však byl přítomen i zástupce Guinnessovy knihy rekordů. Překonán byl totiž dosavadní čtyři roky starý rekord, kdy 614 potápěčů čistilo vody Rudého moře.

Velkým problémem pro moře a oceány jsou zvláště plastové odpady, každoročně se do nich vyplaví podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) až osm milionů tun plastového odpadu, což ohrožuje zvláště živočichy, kteří si mohou plast splést s potravou.

V březnu prolétla světem zpráva, že u břehů Filipín byl objeven kytovec, kterému v těle našli 40 kilogramů plastového odpadu. Jen několik dní na to byla u pobřeží Itálie vylovena další mrtvá velryba. Pitva ukázala, že březí samice vorvaně obrovského měla v břiše 22 kilogramů plastů.

Reklama

Výběr článků

Načítám