Hlavní obsah

Jsem slavný, ale prázdný. Dopisy Cohena pro múzu Marianne vydražili za 20 milionů

Na padesát milostných dopisů, které legendární kanadský zpěvák poslal své milence a múze Marianne Ihlenové, se v internetové aukci vydražilo za pětinásobek očekáváné ceny. Ihlenová byla pro Cohena inspirací pro řadu písní jako například So Long, Marianne. S odkazem na aukční síň Christie’s o tom informoval server CBS. Dopisy se prodaly za téměř 1,2 milionu kanadských dolarů (přes 20 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Leonard Cohen (2010)

Článek

Dopisy jsou podle CBS kronikou milostné aféry mezi Cohenem a Ihlenovou a dokumentují zpěvákovu proměnu z básníka, který má problémy prorazit, ve slavného muzikanta.

Oba se poprvé potkali v roce 1960 na řeckém ostrově Hydra. Ihlenová se následně stala inspirací pro řadu Cohenových známých písní, například So Long, Marianne, Bird on a Wire nebo Hey, That's No Way to Say Goodbye.

Nejvíce v dražbě utržil dopis z prosince 1960, který se prodal za 75 tisíc kanadských dolarů (téměř 1,3 milionu korun). Původní nejvyšší odhad aukční síně byl přitom 13 tisíc dolarů (necelých 221 tisíc korun).

Dopis z roku 1964, ve kterém Cohen napsal „jsem slavný, ale prázdný“, se prodal za více než 46 tisíc kanadských dolarů (téměř 782 tisíc korun).

Vrcholem pětidenní internetové aukce byl italský bronzový zvon z 15. či 16. století, který visel v domě na Hydře, kde Cohen s Ihlenovou společně bydleli. Prodal se za více než 107 tisíc kanadských dolarů (přes 1,8 milionu korun). Cohena údajně inspiroval k verši „there is a crack, a crack in everything“ (ve všem je trhlina, trhlina ve všem) v písni Anthem z roku 1992.

Dopisy do aukce nabídla rodina Marianne Ihlenové, kupci nebyli zveřejněni.

Cohen se narodil v roce 1934 a začínal jako básník a spisovatel, než se rozhodl pro kariéru písničkáře. Proslavil se svými tichými, melancholickými písněmi o ztracené nebo poškozené lásce a vžila se pro něj označení jako „velekněz patosu“ nebo „kmotr pochmurné nálady“, píše zpravodajský server BBC. Cohen i Ihlenová zemřeli v roce 2016 na leukemii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám