Hlavní obsah

Na téhle dálnici vám benzin dojít nesmí. Pumpař v JAR pomohl řidičce v nesnázích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Zaměstnanec čerpací stanice rozehřál srdce Jihoafričanů tím, že zaplatil benzin bělošské řidičce, která na nebezpečné dálnici v JAR neměla peníze na palivo do svého vozu. Dojatá žena svého zachránce vychválila na sociálních sítích a zahájila sbírku, která vynesla desetitisíce dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku Johannesburg. Ilustrační foto

Článek

Nkosikho Mbele se rozhodl dát ze svého 100 randů (asi 160 korun) Monet van Deventerové, která si zapomněla peněženku a neměla na benzin. Učinil tak ze strachu o její život, pokud by jí došlo palivo na nebezpečném dálničním úseku, proslulém vysokou kriminalitou.

„Madam, na dálnici N2 vám nemůže dojít benzin. Dám vám 100 randů a vy mi je vrátíte, až budete poblíž,“ uvedl podle stanice BBC pumpař, aniž by po ženě chtěl jakýkoliv kontaktní údaj. „Ani jsem o tom nepřemýšlel... Udělal jsem, co bylo správné,“ řekl pumpař místnímu rádiu.

„Děkuji ti, Nkosikho, že jsi mi dal víru v Jihoafrickou republiku,“ napsala Van Deventerová na sociálních sítích v pohnutí nad šlechetným činem.

„Protože mi Nkosikho zachránil život, ráda bych pro něj něco udělala na oplátku,“ dodala s tím, že zakládá crowdfundingovou sbírku. Ta za pouhé dva dny vynesla již přes 27 tisíc dolarů (635 tisíc korun), které skromný pumpař plánuje použít na vzdělání svých dětí.

Podobný případ skončil u soudu

Něco podobného se stalo v roce 2017 poblíž americké Filadelfie. Jenže okolnosti případu byly poněkud podezřelejší. Ženě měl dojít benzín a peníze jí nabídl bezdomovec Johnny Bobbitt.

Vděčná žena vybrala s přítelem ve sbírce v přepočtu kolem 9 milionů korun. Jenže ze srdceryvné historky se vyklubal pouhý plán na snadné zbohatnutí a teď stojí před soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám